A ValóVilág több epizódja is sérti az emberi méltóságot, a 24 órás online közvetítés pedig folyamatosan megalázó, megszégyenítő helyzetbe hozza a szereplőket, ráadásul a gyermekvédelmi szabályok is sérülnek – derül ki a Médiatnács csütörtöki közleményéből, amely kitér arra is, hogy a testület kirekesztőnek találta a Showder Klub egyik szereplőjének a roma közösséget megbélyegző poénját is.

Professional cameraman with headphones with HD camcorder in live television Professional cameraman with headphones with HD camcorder in live television
Fotó: Getty Images

A közlemény hangsúlyozza, hogy a ValóVilág 11. évada kapcsán kiemelkedően sok bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a kifogásolható tartalmak miatt. Mint írják, az ellenőrzéskor 

az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is felmerült.

A helyzetet tovább rontja, hogy az RTL+ online szolgáltatásán a ValóVilág 11. évadát napi 24 órában, élőben is követhetik az előfizetők. A kamerák egy része olyan helyen van – folyamatos jogsértést okozva –, ahol intim tevékenységeket végeznek vagy végezhetnek. A Médiatanács szerint a médiaszolgáltató által 

alkalmazott reality-műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is. 

Ezek a jogsértések az RTL Kettő csatornán sugárzott epizódokban is fennállnak.

Ugyancsak az RTL Kettőn, 2022. november 10-én mutatták be a Showder Klub egy epizódját, amelyet bejelentés miatt vizsgált a hatóság. Ebben a műsorban egy humorista egy tévécsatorna hirdetésén viccelődve tett olyan megjegyzéseket, amelyek a közönség számára egyértelműen a roma közösséggel szemben fennálló sztereotípiákra utaltak. A kifejtett általánosító vélemény a hatóság szerint alkalmas a társadalomban meglévő előítéletek megerősítésére, ezért jogsértő.

Mivel az ezen műsorokat sugárzó RTL Kettőt egy luxemburgi székhelyű médiaszolgáltató üzemelteti, a Médiatanács értesítette a a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot (Autorité Luxembourgeoise Indépendante de l’Audiovisuelt: ALIA) a magyar szabályozás alapján felmerült jogsértésekről, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.

Ha a luxemburgi válasz elmarad, a hatóság további lépéseket tervez.