Közélet

Spanyolország is küld Leopardokat az ukránoknak

Egyelőre csak hat tankot küldenek, de ezek száma növekedhet a későbbiekben, ha az szükséges. Spanyolország az ukrán katonák kiképzését is segíti.

Hat Leopard 2A4 típusú harckocsit küld Ukrajnának Spanyolország, várhatóan március végén vagy április elején – közölte Margarita Robles hadügyminiszter a spanyol parlamentben szerdán Madridban.

Last combat tank leaves Mecklenburg-Western Pomerania
Fotó: Getty Images

A politikus szerint a tankok egy nemzetközi zászlóaljba kerülnek majd a többi ország által küldött Leopard 2 harckocsikkal együtt, és amennyiben szükséges, számuk nőhet is. A páncélosok javítását már megkezdték a Santa Bárbara Sistemas nevű vállalat sevillai telephelyén. Az eredetileg Németországtól, használtan vásárolt járművek egy évtizede álltak a spanyol szárazföldi erők zaragozai katonai bázisának raktárában.

A múlt héten ötven ukrán katona kiképzése is megkezdődött ugyanebben a hadászati központban, 

negyvenen a harckocsi használatát, tízen pedig a karbantartását tanulják meg. A képzés keretében szimulációs gyakorlatokat is tartanak és várhatóan a tankok javításával és felkészítésével egyszerre fejeződik be.

Robles elmondta azt is, hogy Spanyolország a háború elmúlt egy éve során 54 katonai transzporttal segítette Ukrajnát, ezekkel 

egyebek mellett mentőautókat, üzemanyagot, katonai védőfelszereléseket, téli ruházatot, lőszert, lőfegyvert, C–90-es rakétavetőket, Aspide légelhárító üteget, Hawk és Mistral rakétákat küldtek.

Spanyolország az Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukraine) keretében már ukrán katonák több turnusát képezte ki, az ukránok precíziós lövészetet, improvizált robbanószerkezetek elleni védelmet és aknamentesítést tanultak a toledói katonai akadémián, egy almeríai műveleti központban tarackkezelési ismereteket szereztek, a zaragozai légi bázison pedig az Aspide légelhárító rendszer használatát sajátították el.

 

Spanyolország kiképzés Leopard 2 Margarita Robles fegyverszállítás
Kapcsolódó cikkek