A dél-koreai a világ leggyorsabban zsugorodó népessége, a 2022-es adatok pedig tovább rontottak a helyzeten. Az ázsiai ország egy demográfiai katasztrófához közeledik, amelynek nemzetközi következményei is lesznek – írta a Bloomberg.

Maternity,Room,In,Hospital,And,Empty,Cribs,Of,Children,Lined, Maternity room in hospital and empty cribs of children lined up, Maternity room in hospital and empty cribs of children lined up
Fotó: Shutterstock

Dél-Korea termékenységi rátája, amely évek óta a világ legalacsonyabbja a Világbank szerint, ismét csökkent, ami súlyosbítja az elöregedő társadalom kihívásait a gazdaság számára.

Az egy nőre jutó várható csecsemők száma 0,78-ra csökkent tavaly a 2021-ben mért 0,81-ről a statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint.

Az újszülöttek száma 2022-ben 249 ezerre zuhant, ezzel szemben tavaly mintegy 373 ezren haltak meg. A súlyosbodó csecsemőhiány hosszú távú kockázatokat jelent a gazdaság számára, mivel csökkenti az ország stabilitását és fejlődését megalapozó munkaerő létszámát. Ráadásul az öregedő népesség jóléti és szociális kiadásai olyan nemzeti forrásokat is felemésztenek, amelyeket egyébként a vállalkozások, a kutatás a lakosságot érintő más ügyek támogatására lehetne fordítani.

A munkavállalási korú lakosság száma 2020-ban elérte a csúcsot 37,3 millió fővel, azonban az előrejelzések szerint 2070-re ez akár a felére is csökkenhet.

Az ENSZ és a Világbank adatai szerint a gazdagabb országok közül Dél-Koreában csökken a leggyorsabban a népesség. Az előrejelzések szerint 2100-ra a lakosság száma 53 százalékkal, 24 millióra fog csökkenni a jelenlegi tendenciák mellett.

Jun Szogjol dél-koreai elnök kormánya kétségbeesetten próbálja visszafordítani a népességfogyást.
Fotó: AFP

A dél-koreai kormány jelentősen megnövelte a kiadásait, hogy a lakosságot a gyermekvállalásra ösztönözzék, beleértve Jun Szogjol elnök által bevezetett jutalmi rendszert, amely például megháromszorozta a kismamáknak járó támogatásokat.

A kormány az idősödő társadalom hátrányaival szemben is átalakította a politikáját, ám eddig még nem érték el a várt eredményeket. A nyugdíjasok életkörülményének javítása, a robotok széles körű bevezetése és a külföldi munkavállalók bevonása egyelőre még nem csökkentett a meglévő problémákon.

Dél-Korea nehézipara, autógyártása és technológiai vállalatai fontos részét képezik a nemzetközi gazdaságnak, a folyamatosan csökkenő munkaerő azonban ezeket veszélybe sodorhatja. Egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, Japán is hasonló problémákkal néz szembe, ahol az öregedő társadalom óriási nyomást jelent. Az Egyesült Államokkal való kapcsolata pedig kiemelkedően fontos, Amerika egyik legfontosabb védelmi szövetségeseként az ország stabilitása kritikus a térség számára is.

A közgazdászok szerint Koreának többet kell tennie a nemek közötti egyenlőség javítása érdekében, hogy a nők kevésbé aggódjanak amiatt, hogy a gyermekvállalás miatt elveszítik állásukat. Az adatok szerint a magas oktatási és lakhatási költségek a termékenységre nyomást gyakorló tényezők közé tartoznak.

Az első gyermek vállalásának átlagos életkora tavaly 33 évre emelkedett, míg a második gyermek vállalásának száma 16,8 százalékkal csökkent. A statisztikai hivatal adatai szerint régiónként a fővárosban, Szöulban volt a legalacsonyabb a termékenységi ráta, 0,59, míg a kormány székhelyének otthont Szedzsongban volt a legmagasabb, 1,12.