Közélet

Újabb sikerekről számolt be a Wagner-csoport, Prigozsin szerint már csak idő kérdése Bahmut megszerzése

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin arról számolt be, hogy zsoldosai elfoglalták a donyecki régióban található Berhovka falut. Ezzel az orosz csapatok közel kerültek Bahmut városhoz, ami a donyecki térség egyik legfontosabb célpontja.

Berhovka teljesen az irányításunk alá került – közölte Prigozsin a Telegram csatornáján. A Wagner-csoport vezetője donyecki sikerekről számolt be, miközben a szélesebb fronton továbbra is állóháború zajlik. Berhovka elfoglalásával az oroszok közel kerültek Bahmut városhoz, ami a terület egyik fontos stratégiai pontja.

A Ukrainian Army serviceman waits for an order to fire an anti-tank grenade launcher towards a Russian position, near Bakhmut on February 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

Berhovka észak-nyugatra található Bahmuttól. A hét elején az orosz védelmi minisztérium egy másik szomszédos falu, Paraszkovjevka megszerzéséről adott ki közleményt. A donyecki régió oroszok által felügyelt részének vezetője, Denisz Pushilin szerint ezekkel a sikerekkel Moszkva egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elvágja az ukránok legfontosabb donyecki utánpótlás útvonalát, a Csasov Jar felé vezető utat.

Villámháborúnak indult, mégis egy éve tart az öldöklés – térképen mutatjuk, hogy változott a frontvonal

Az orosz előrenyomulás csúcspontján Ukrajna területének több mint negyedét elfoglalták, az ukrán ellentámadás azonban jókora területet visszavett. A háború végét egyelőre nem látni.

Bahmut városért heves harcok zajlanak az utóbbi hónapokban. A Denisz Pushilin tanácsadója, Jan Gagin szerint az ukránok minden nap súlyos veszteségeket szenvednek el a térségben. Gagin szerint az ukránok egyelőre ellenállnak a városnál, de a vereségük elkerülhetetlen.

Egyszerűen erősebbek vagyunk 

mondta a tanácsadó a Ria Novosztyi orosz portálnak. Hozzáétette, hogy az ukrán csapatoknak nem sikerül újraépíteniük az elpusztult erődítményeket a városban. Azt is elmondta, hogy az orosz hírszerzés szerint Bahmut védelmét az Azov zászlóalj segíti – erről az Ria Novosztyi orosz lap írt.

Bahmut elfoglalása az orosz csapatok egyik legfontosabb célkitűzése. A város megszerzése egyrészt szimbolikus jelentőségű lenne, mivel a háború legrégebb óta fennálló frontját törné meg, emellett pedig a donyecki térség irányításának kulcsát is jelentené.

 

háború Bahmut Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek