Az országgyűlési képviselők szokásos januári vagyonnyilatkozatai sokszor okoztak már meglepetést. A most nyilvánosságra hozott bevallások közül talán az egyik legérdekesebb Hadházy Ákosé. Zugló független parlamenti képviselőjének nem is a vagyona a meglepő, hanem annak konkrétan egy eleme: egy frissen szerzett bécsi lakás.

Hadházy Ákos
Fotó: Facebook / Facebook

Előfordul, hogy a honatyák váratlan dolgokat írnak bele a nyilatkozatukba, de olyan tényleg elvétve következik be, hogy egy magyar politikus külföldi vagyonszerzése feketén-fehéren kiderül. Márpedig ezúttal éppen ez történt. Ráadásul az, hogy éppen Hadházy Ákos az érintett, ad egy külön furcsaságot az ügynek. Az ellenzéki képviselő hosszú évek óta kemény munkát fektet a közpénzek elköltésének nyomon követésébe, mások vagyonosodásának ellenőrzésébe, számtalan botrányt okozva. Eközben pedig olyan imázs alakult ki róla, mint aki egy személyben küzd a világ ellen, és erre feltette a maga egyszerű, mindenféle urizálást nélkülöző életét.

Ettől viszont merőben elüt a bécsi ingatlan megvásárlása.

Az osztrák főváros mégiscsak Európa ha nem is legdrágább, de drágább fővárosai közé tartozik. Magáról a lakásról sok részlet egyelőre nem ismert, de néhány dolog azért már kiderült. A vagyonnyilatkozat szerint nem nagy, mindössze 30 négyzetméteres. Hadházy Ákos állítása szerint a társasházi ingatlan Bécs valamelyik külső kerületében található. Közös tulajdonról van szó, Hadházy Ákos része 50 százalékos, amelyhez 2022-ben jutott hozzá. Felmerülhetne, hogy a politikus, akik sokakkal összerúgta a port, biztos, ami biztos alapon gondolkodott úgy, hogy jobb, ha külföldön is rendelkezik ingatlannal, de ezt maga Hadházy Ákos cáfolta a közösségi oldalán. Posztjában azt írta, hogy 

a lakást befektetésnek vettem, nem szándékozom elhagyni az országot!

Mégis, mennyibe kerül egy bécsi garzon?

Elnézve a bécsi ingatlanpiacot, a befektetéshez mindenesetre mélyen a zsebébe kellett nyúlnia a politikusnak. A finanszírozási oldal előteremtését a korábbi háza eladásával, hitellel és 18 évig tartó állatorvosi munkájának bevételeivel magyarázta. Ezeket minden bizonnyal szükséges is volt beforgatnia az új lakásba, 

mivel 100-120 ezer euró alatt aligha úszta meg a vásárlást. Ez átszámítva 40-50 millió forintnak felel meg.

A legnagyobb osztrák online ingyenes piactér, a Willhaben mintegy száz találatot dob ki az ismert paraméterek (legfeljebb 30 négyzetméter, külső kerület) beállításával. Bécs 23 kerületből áll, ezekből 13-ra állhat meg, hogy nem belvárosi terület. Ezekre szűrtük le a kínálatot. Ebből az látszik, hogy a legolcsóbb ilyen lakás is 92 ezer euróról indul, a legdrágább pedig súrolja a 430 ezer eurós szintet. Vagyis a tól-ig tartomány 37 és 170 millió forint közötti. Ezek mindegyike legfeljebb 30 négyzetméteres, külső kerületi ingatlan. Igaz, az állapotukban, felszereltségükben, frekventáltságukban már nagy a szórás. A legjellemzőbb ár valahol 150 ezer euró körül alakul.

Ennél természetesen lehet olcsóbban és drágábban is lakásokat találni. Hogy Hadházy Ákos pontosan mennyit fizetett, azt ő tudná megmondani. De sokat jó eséllyel nem tévedünk, ha abból indulunk ki, hogy 100 ezer eurónál mindenképpen többe került a bécsi vásárlás. Az más kérdés, hogy a képviselőre ebből mekkora rész esett, mert az 50 százalékos tulajdonjogból úgy tűnik, hogy valakivel közösen szállt be a befektetésbe.