Közélet

A svéd külügyminiszter nem hiszi, hogy hazája a nyár közepéig a NATO tagja lehet

Billström a múlt héten még biztos volt abban, hogy hazája már az észak-atlanti szövetség tagja lesz júliusra.

A Magyarországról érkező jelzések után Svédország már kevésbé biztos abban, hogy júliusig a tagja lehet – közölte csütörtökön Tobias Billström svéd külügyminiszter. 

10 November 2022, Berlin: Tobias Billström, Foreign Minister of Sweden, speaking at a press conference after his meeting with Foreign Minister Baerbock at the Federal Foreign Office.
Fotó:  Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

A svéd diplomácia vezetője a múlt héten még biztosnak mondta, hogy hazája már az észak-atlanti szövetség tagja lesz júliusra, a NATO következő csúcstalálkozójára, amelyet Vilniusban tartanak. A TT svéd hírügynökségnek csütörtökön azonban már azt mondta: 

 

Figyelembe vettem az utóbbi napokban elhangzottakat, különösen Magyarország oldaláról. (...) Úgy vélem, a mostani szövegkörnyezetbe már jobban illik a reménykedő szó.

 

Svédország a vele szomszédos Finnországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az eddig semleges két észak-európai állam az orosz–ukrán háború kitörését követően kérték a felvételüket a katonai szövetséghez, Svédország csatlakozásával egyelőre a magyar fél nincs megbékélveAhhoz, hogy egy ország a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. 

NATO 2022 júniusi madridi csúcstalálkozóján hozott döntést arról, hogy meghívja Finnországot és Svédországot a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére. A csatlakozási tárgyalások sikeres lezárása után 2022. július 5-én írták alá a tagok a Finnország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyveket, majd kezdetét vehette a jegyzőkönyvek megerősítésének folyamata a NATO-tagállamokban. 

 

Svédország NATO
Kapcsolódó cikkek