Közélet

Stratégiai hasznot húz Kína az ukrajnai háborúból: élesben tanulmányozhatja a nyugati fegyvereket

Több tucat kínai tanulmány jelent meg az ukrajnai háborúban használt nyugati fegyverekről. A Reuters úgy értesült, hogy a kutatásokat Peking rendelte meg, hogy felkészíthesse a haderejét egy esetleges ázsiai háború kirobbanására. A katonai folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint Kína számára még a modern fegyvereknél is ijesztőbb a Starlink műholdhálózat, emiatt elkezdett megoldásokat keresni az ilyen alacsony pályán keringő műholdak semlegesítésére.

Kínának képesnek kell lennie arra, hogy lelője az alacsony Föld körüli pályán keringő Starlink műholdakat, illetve ki kell dolgoznia a megfelelő védelmet a Javelin rakétákkal szemben – közölték kínai katonai szakértők, akiket azzal bíztak meg, hogy az ukrajnai háború tanulmányozásával dolgozzák ki a védelmet a nyugati fegyverekkel szemben. A cél az, hogy Kína képes legyen harcba szállni az Egyesült Államokkal, ha Ázsiában kirobbanna egy háború.

TROY, AL - MAY 03: Javelin anti-tank missiles serve as a backdrop for U.S. President Joe Biden's speech to employees at Lockheed Martin, a facility which manufactures them, on May 3, 2022 in Troy, Alabama. The Biden-Harris Administration is providing these weapons to Ukraine to defend against the Russian invasion.
Fotó: Julie Bennett / Getty Images

A Reuters írt erről, miután áttanulmányozta több mint 20 védelmi folyóirat majdnem száz, témába vágó kínai cikkét. 

A kínai katonai elemzők feladata felmérni, hogy milyen amerikai fegyverekre és technológiákra kellene számítaniuk, ha fegyveres konfliktussá fajul a tajvani válság. 

Az ukrán szabotázsműveleteket is vizsgáló kínai nyelvű lapokban több száz kutató munkája jelent már meg, akik a Népi Felszabadító Hadsereghez köthető egyetemeken, állami fegyvergyártóknál vagy a katonai hírszerzésnél dolgoznak.

A Reuters azt is megírta, hogy miközben a kínai tisztviselők kerülik, hogy nyílt kritikát fogalmazzanak meg Oroszországgal szemben, és folyamatosan a béketárgyalásokat sürgetik

ezekben a cikkekben őszintén értékelik Moszkva harctéri hiányosságait.

A hírügynökség kommentárt kért a tanulmányokkal kapcsolatban a kínai védelmi minisztériumtól, de nem kapott választ a kérdéseire.

ANTALYA, TURKIYE - JULY 24: A single line of light beams belonging to Elon Musk's Starlink satellites launched by SpaceX is seen in the sky in Antalya, Turkiye on July 24, 2022. Fatih Afsar Ozturk / Anadolu Agenc
Fotó: AFP

Két katonai attasé, illetve egy a tanulmányokat ismerő diplomata a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a Kommunista Párt Központi Katonai Bizottsága rendelte meg a kutatásokat. Állításuk szerint Hszi Csin-ping kínai elnök kihagyhatatlan lehetőséget lát az ukrajnai konfliktusban, amelynek segítségével felmérheti a nyugati katonai képességeket.

Egy amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz–ukrán háború egy dolgot világosan Peking tudomására hozott:

A világ rendkívül gyorsan reagál egy az ukrajnaihoz hasonló agresszióra.

A hírügynökség által áttekintett tanulmányokból az derült ki, hogy Kína elsősorban a Starlink műholdhálózattól tart. A Starlink jól vizsgázott az orosz–ukrán háborúban, folyamatosan biztosítja a kommunikációt Kijev számára. Peking külön vizsgálja, hogy ezeket a műholdakat miként lehet hatékonyan lelőni, arra az esetre, ha a Nyugat bevetné őket Oroszország ellen. A kínai kutatók azt írták, hogy az országnak sürgősen választ kell találnia a Starlink hálózatra. 

Ezt tanulhatja Kína a Szilícium-völgytől

Peking katonai terjeszkedése a kínai félvezetők és a hardverek iránti kereslet egyik fő hajtóereje lesz, viszont a cégek nem támaszkodhatnak kizárólag a kormányzati támogatásokra. Az amerikai vállalatok évtizedekkel ezelőtt megteremtették a saját piacukat, a kínai csipgyártóknak pedig pontosan ezt kell tenniük.

Az is kiderült, hogy 

Kína számára nyilvánvalóvá vált, hogy a modern hadviselés a drónokról szól, így rohamtempóban kezdték el az ilyen irányú fejlesztéseket az országban.

Az egyik kínai kormányhoz közel álló újságban egy tanulmány arról szólt, hogy az ukrán katonák hatékonyan használják a Stinger és Javelin rakétákat az orosz harckocsik és helikopterek ellen. A cikk kiemelte, hogy ezzel Kínának is számolnia kell.

Néhány tanulmány külön kiemelte, hogy Kínából hiányzik a harci tapasztalat, ami hátrányt jelentene egy konfliktusban. Peking az 1979-es vietnámi háború óta nem csatázott, így nincs valós tapasztalata a modern hadviselésről.

 

Egyesült Államok háború Kína
Kapcsolódó cikkek