Legalább 36 ember meghalt és többtucatnyian megsérültek a kedd késő esti görögországi vonatszerencsétlenségben, ahol egy teher- és személyvonat ütközött Lárissza város közelében. A túlélők rémálomba illő 10 másodpercről számoltak be, amikor a vonatszerelvény felborult és lángokba borult. Az ütközés nagyon erős volt, a személyvonat első négy kocsija kisiklott, az első kettő pedig szinte teljesen megsemmisült.

Fotó: Vasilis Ververidis

Az egyik 28 éves utas, Sztérjiosz Minénisz beszámolója szerint nagy robajt hallottak az ütközés pillanatában. Mint mondta, addig forgolódtak a kocsiban, amíg az oldalukra nem estek. Ezután pánik tört ki, és azonnal lángok csaptak fel. Miközben forgolódtak, égési sérüléseket szenvedtek.

Káosz, pánik, tűz, lógó kábelek, felrobbant ablaküvegek

A túlélők pánikról és a kaotikus állapotokról számoltak be: egy megrendült utas a görög Skai televíziónak elmondta, hogy az ablakok hirtelen felrobbantak és az emberek elkezdtek sikoltozni. 

Szerencsére mi ki tudtuk nyitni az ajtókat, és viszonylag gyorsan el tudtunk menekülni. De nem minden vagonból sikerült kijutniuk az utasoknak, az egyik ki is gyulladt

– mondta. Néhányan arról számoltak be, hogy kénytelenek voltak a testükkel vagy a csomagjaikkal betörni a vagonok ablakait, hogy elmeneküljenek az égő roncsok elől. 

Az egyik túlélő, Ángelosz Ciamúrasz a balesetet egy földrengéshez hasonlította, ő a bőröndjével törte be a vonat ablakát. 

Egy másik túlélő azt nyilatkozta, hogy sérülések nélkül megúszta a balesetet, de a teste a mellette lévő sérült utasok vérével volt összekenve.

A személyvonat 350 utasa közül a legtöbben egyetemisták voltak. Hatvanhat embert jelenleg is kórházban kezelnek, közülük hatot az intenzív osztályon. A baleset ügyében vizsgálatot indítottak. 

Nagy sebességgel haladt mindkét szerelvény, és az egyik mozdonyvezető nem tudta, hogy érkezik szemből a másik vonat

– mondta Kósztasz Agorasztósz, Thesszália régió kormányzója. 

Szerdára virradóra a mentőmunkások darukkal emelték ki a kisiklott kocsikat, hogy további áldozatok után kutassanak a roncsok között. Az egyik kimerült mentőszolgálati munkatárs elmondta, hogy soha életében nem találkoztam még ilyen tragikus incidenssel, a mentés kezdete utáni ötödik órában is találnak holttesteket. 

 A személyvonat Athénból az északi Szaloníki városába tartott, amikor helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt frontálisan ütközött a másik tehervonattal. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.