BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bombatalálat érte az ukrán New Yorkot

Nem az amerikai metropoliszt, hanem egy tízezres Donyeck-környéki települést bombáztak többek között az oroszok hajnalban.

Péntekről szombatra virradóra Oroszország hevesen támadta Ukrajna nyugati területeit, és bombatalálatot kapott a New Yorknak nevezett település is.

Niu-York nevű település Ukrajnában
Szétlőtték az ukrajnai New Yorkot. Fotó: Telegram

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról számolt be Telegramon, hogy éjjel egy óra körül érkeztek a találatok, főleg lakóházakat és más civil létesítményeket rongálva meg. Halálesetről nem érkezett jelentés.

A különböző források szerint 1846-ban, 1859-ben vagy 1892-ben létrehozott település állítólag azért kapta a New York nevet, mert a német ajkú alapítók egyikének a felesége Amerikából származott. 

A Donyecktől 38 kilométerre észak-északnyugatra található városka 2021-ben a szovjet időktől való jelképes távolodás bizonyítékaként kapta vissza a nevét

– 1951 óta ugyanis Novhorodszkénak nevezték. Azóta viszont ismét New Yorknak, vagy más írásmóddal Niu-Yorknak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.