Az év első két hónapjában 11 951-en kíséreltek meg illegális határátlépést a Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon, vagyis az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal nőtt ezen az útvonalon – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

Three landing operations of migrants in Lampedusa
Fotó: Valeria Ferraro

Az keleti, Fehéroroszországgal közös határán januárban és februárban a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatokhoz képest 145 százalékos növekedés mellett 856-an lépték át illegálisan az EU külső határait. A Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba, mint egy évvel korábban. Az év első két hónapjának összesített adatai szerint

5622-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, ami 82 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos két hónapjához képest.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon egy év alatt 6 százalékkal több, 3981 ember próbált bejutni az unió területére. A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon viszont az illegális határátkelési kísérletek visszaesését jelentették. Itt az év első két hónapjában 28 százalékos csökkenés mellett 8394 esetben intézkedtek a határőrség illetékesei.

Az esetek kétharmadában sikertelen az elutasított menedékkérők hazatelepítése Németországból

Az elutasított menedékkérők hazatelepítése három esetből kétszer sikertelen Németországban, aminek számos oka van: a leggyakoribb az, hogy a hazatelepítendő embereket nem találják meg a lakóhelyükön.

Az uniós ügynökség az illegális migrációs számok csökkenéséről számolt be a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalat érintően is. Ebben a társégben az év első két hónapjában 1099 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 38 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 1771 illegális migráns szállt partra januárban és februárban, 68 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A brit miniszterelnök szerint a jövőben nem maradhatnak az Egyesült Királyságban az illegálisan érkezők

Az illegális bevándorlás nem igazságos a brit adófizetők szempontjából, de azok szempontjából sem, akik törvényesen érkeznek az országba – jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök a Mail on Sunday című konzervatív lapnak. A brit kormányfő közölte, hogy elszánta magát annak az ígéretének a teljesítésére, hogy megállítja a kontinens felől csónakokon érkezők beáramlását.