Közélet

„Húscafatként dobták oda férjeinket és fiainkat az ellenségnek” – azonnali visszavonást követelnek a moszkvai nők

A nők közösen intéztek videót Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz és Szergej Sojgu védelmi miniszterhez.

Videóban üzentek az elkeseredett moszkvai édesanyák és feleségek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Szergej Sojgu védelmi miniszternek, hogy azonnal vonják vissza férjeiket és fiaikat a frontról, illetve adjanak nekik megfelelő fegyvereket és elegendő lőszert. Nem először fordulnak az elnökhöz elkeseredett édesanyák a háború miatt Oroszországban. 

Fotó: AFP

A videó – amelyet szombaton rögzítettek – szerint a nők hozzátartozóit szeptemberben, a részleges mozgósítás során sorozták be. Elmondásuk szerint a következő három hónapban tüzéreknek képezték ki őket, december végén kerültek ki Ukrajnába, de ott további két hónapot kellett várniuk arra, hogy fegyvereket kapjanak. 

Mielőtt megkapták volna ezeket, közölték velük, hogy immár nem tüzérek, hanem gyalogsági egység, és rögtön harcba vezényelték őket a frontvonalra. 

 

Húscafatként dobták oda férjeinket és fiainkat az ellenségnek. Védett állásokat kellett rohamozniuk, öt embernek egy teljesen felszerelt ellenséges századot kellett megtámadnia

 

– hangzott el a videóban, amelyet az unian.net szemlézett. 

A nők azt szeretnék, hogy vonják vissza szeretteiket a frontról, de legalábbis lássák el őket megfelelő fegyverekkel és lőszerekkel. 

Oroszország-szerte egyre többen szólalnak fel az ellen, hogy szeretteiket kvázi ágyútöltelékként küldik harcokba, sokakat közülük hadászatra alkalmatlan felszereléssel, vagy fegyverek nélkül

 

Putyin orosz-ukrán háború Sojgu
Kapcsolódó cikkek