Közélet

A britek szerint nagy a baj az oroszoknál: a tartalékosok már lapátokkal harcolnak a fronton

A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy Ukrajnában egyre többször kerül sor brutális közelharcokra.

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz tartalékosok valószínűleg lapátokkal is harcolnak az ukrán fronton a jelentős lőszerhiány miatt. Február végén a tartalékosok arról számoltak be, hogy 

parancsot kaptak egy ukrán állás megtámadására, a katonák pedig lőfegyverrel és lapáttal volt felszerelve.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A minisztérium szerint a seregnél alkalmazott lapátot 1869-ben tervezték, az eszközön pedig alig változtattak az elmúlt évtizedek alatt. A szabványos MPL–50 típusú lapát fegyverként való használata rávilágít a brutális és alacsony technológiájú harcokra, amelyek a háborút jellemzik – fogalmazott a védelmi minisztérium. Az egyik orosz tartalékos azt mondta, hogy sem fizikailag, sem pszichológiailag nem készült fel az akcióra – állítja a friss közlemény.

A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy Ukrajnában megnövekedett a közelharc 

– áll a közleményben. „Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy az orosz parancsnokság továbbra is ragaszkodik a túlnyomórészt lovas gyalogságból álló offenzív akciókhoz – a tüzérségi tüzek kevesebb támogatásával –, mivel Oroszországnak nincs elegendő lőszere.” 

A BBC nem tudta ellenőrizni ezeket a jelentéseket, a brit védelmi minisztérium pedig nem adott tájékoztatást arról, hogyan is zajlanak az ilyen összecsapások a fronton.  

 

orosz-ukrán háború közelharc tartalékosok
Kapcsolódó cikkek