Rio de Janeiro kikötőjében horgonyzott le az IRIS Makran és az IRIS Dena hadihajó, pedig Luiz Inácio Lula da Silva elnök még január 1-jei hivatalba lépése előtt arra utalt: nem enged Teherán kérésének, hogy a hajók Brazíliában időzhessenek.

View of the Iranian military ship Iris Makran off the coast of Rio de Janeiro in Rio de Janeiro, Brazil, on February 27, 2023.
Fotó: AFP

A riói kikötői hatóság megerősítette, hogy a hadihajók vasárnap futottak be. Az engedélyt, hogy február 26. és március 4. közt itt időzhetnek, Carlos Eduardo Horta Arentz viceadmirális adta ki.

Brazília annak ellenére dacol a Washington által Iránra kivetett szankciókkal, hogy február közepén Elizabeth Bagley amerikai nagykövet megerősítette az amerikai követelést, hogy ne engedjék be a hajókat. A múltban ezek a hajók illegális kereskedelmet és terrorista tevékenységet tettek lehetővé, és az Egyesült Államok szanckiók alá helyezte őket. „Brazília szuverén állam, de szilárdan hisszük, hogy ezeknek a hajóknak sehol se kéne dokkolniuk” – mondta Bagley.

Emellett az amerikai pénzügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy miután Oroszország iráni drónokat vetett be az ukrajnai kritikus infrastruktúra ellen, az USA agresszíven fellép az iráni drónprogram minden eleme ellen. Egyúttal a szankció alá esőkkel „bizonyos tranzakciókba” lépő egyéneket, szervezeteket és pénzintézeteket is büntetőintézkedésekkel fenyegették meg. Márpedig az iráni hadihajókon bizonnyal vannak katonai drónok.

Más nagy feltörekvő gazdaságokhoz hasonlóan Brazília sem csatlakozott a nyugati államok Oroszország elleni szankcióihoz, a Washingtonból érkező nyomás ellenére sem. Lula elnök még a pénteken bejelentett kínai béketerv előtt békeközvetítőnek ajánlkozott az ukrajnai konfliktusban, amivel kapcsolatban sokan emlékeztettek rá, hogy még megválasztása előtt, tavaly a Time magazinnak adott interjújában az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is a háború kirobbanásának felelősei között nevezte meg.

Brazília nem szállít lőszert a német Gepardokhoz

Brazília elhatárolódik attól, hogy bármilyen közvetett szerepet töltsön be az ukrajnai háborúban.