Közélet

Kijev meghívta Ron DeSantist, miután a politikus területi vitaként hivatkozott az orosz–ukrán háborúra

Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis szerint Ukrajnában jelenleg csak egy területi vita zajlik. A kijevi vezetés szerint DeSantis nincs tisztában azzal, hogy miről beszél, és jól tenné, ha ellátogatna Ukrajnába, és a saját szemével látná a területi vitát.

Ron DeSantis floridai kormányzó várhatóan a republikánusok indulója lesz a 2024-es elnökválasztáson. Egy politikai rendezvényen kérdezték az Ukrajnában zajló háborúról, ekkor titulálta az orosz–ukrán háborút egy területi vitának. DeSantis azt is kijelentette, hogy Ukrajna támogatása nem tartozik az Egyesült Államok létfontosságú érdekei közé.

DES MOINES, IOWA - MARCH 10: Florida Gov. Ron DeSantis speaks to Iowa voters during an event at the Iowa State Fairgrounds on March 10, 2023 in Des Moines, Iowa. DeSantis, who is widely expected to seek the 2024 Republican nomination for president, is one of several Republican leaders visiting the state this month.   (Photo by Scott Olson/Getty Images)DES MOINES, IOWA - MARCH 10: Florida Gov. Ron DeSantis speaks to Iowa voters during an event at the Iowa State Fairgrounds on March 10, 2023 in Des Moines, Iowa. DeSantis, who is widely expected to seek the 2024 Republican nomination for president, is one of several Republican leaders visiting the state this month.
Fotó: Scott Olson / Getty Images

Az amerikai közélet egy része felháborodott DeSantis megnyilvánulásain, amelyekkel vagy elutasította, vagy ledegradálta az orosz háborús bűnöket Ukrajnában. Sokak szerint Moszkva agresszióját nem szabad elbagatellizálni – írta meg a BBC. DeSantis egyelőre nem hívta ki hivatalosan Donald Trumpot a republikánus jelöltségért, de minden jel arra mutat, hogy ez már csak idő kérdése.

A kormányzó a Fox Newsnak adott interjút, és Tucker Carlson kérdésére mondta azt, hogy 

miközben az Egyesült Államoknak számos létfontosságú nemzeti érdeke van, például a határainak a biztosítása, a hadserege, az energiabiztonság vagy a Kínával szembeni konfliktus, egyre jobban belegabalyodik az Ukrajna és Oroszország közötti területi vitába.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko bírálta DeSantis megjegyzéseit, majd meghívást küldött a kormányzónak, hogy a saját szemével láthassa, hogy mi a különbség vita és háború között.

Biztosak vagyunk abban, hogy egy harci övezetben szolgálatot teljesítő egykori katonatisztként a kormányzó tudja, hogy mi a különbség vita és háború között. Pontosan ezért hívjuk meg ide, Ukrajnába, hogy megértse, miről is szól ez a háború, és miért is fenyegeti Amerika érdekeit 

– mondta Nikolenko.

DeSantis megjegyzései a republikánus párton belül sem arattak osztatlan sikert. Trump támogatói egyből rákaptak a témára, és elkezdték vele gyengíteni a floridai kormányzó helyzetét a párton belül. A dél-karolinai szenátor, Lindsey Graham szerint a kijelentések egyértelműen azt bizonyítják, hogy DeSantis nincs tisztában a világban zajló eseményekkel.

 

Ron DeSantis háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek