Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel vasárnap a Keleti-tenger irányában, a dél-koreai hadsereg szerint ez volt a negyedik ilyen erődemonstráció egy héten belül, miközben Szöul és Washington öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot tartja.

SEOUL, SOUTH KOREA - 2023/01/01: A TV screen shows a footage of North Korea's missile launch during a news program at the Yongsan Railway Station in Seoul. According to the South Korean military that North Korea fired one short-range ballistic missile (SRBM) into the Korean Peninsula's east coast. The Joint Chiefs of Staff (JCS) said it detected the launch from the Ryongsong area in Pyongyang at 2:50 a.m., on January 1, 2023, adding the missile flew some 400 kilometers before splashing into the sea. North Korea launched around 70 ballistic missiles in 2022 alone.
Fotó: Kim Jae-Hwan / Getty Images

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesítette bizottsága arról számolt be, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyet a szomszédos ország északnyugati részén fekvő Észak-Phjongan tartományból indítottak el. A japán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a rakéta ötven kilométeres magasságba jutott, mintegy 800 kilométeres távolságot tett meg, majd becsapódott a tengerbe.

Dél-Korea hétfő óta az elmúlt öt év legnagyobb katonai hadgyakorlatát tartja az Egyesült Államokkal közösen, amelynek célja az együttműködés megerősítése az északi fenyegetés felerősödésével szemben.

A Szabadságpajzs elnevezésű katonai manőver a tervek szerint március 23-ig tart. Az ilyen hadgyakorlatok rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját.

Japán és Dél-Korea, a két szomszéd, amelyek történelmi vitájuk miatt évek óta szemben álltak egymással, most a legmagasabb szinten kezdtek tárgyalásokat, és elhatározták, hogy egységesen lépnek fel Észak-Korea ellen.

Egy nap alatt 800 ezren jelentkeztek, hogy fegyvert ragadjanak Amerika ellen

Az észak-koreai állami lap szerint a fiatalok lelkesedése a hadsereghez való csatlakozás iránt a megingathatatlan akarat és hazafiság egyértelmű megnyilvánulása.