Nem fogja megbüntetni a balközép Szociáldemokrata Párt (SPD) Gerhard Schröder volt német kancellárt, amiért szoros kapcsolatok fűzik Moszkvához és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz – közölte a volt kancellár párttagságának ügyében eljáró testület.

A DW cikke szerint a párt testülete közölte, hogy „nem állapítható meg kellő bizonyossággal”, hogy Schröder megsértett volna bármilyen alapelvet, pártszabályt vagy alapszabályt. Nem lehetett becsületsértő cselekmény elkövetésében sem bizonyítani a bűnösségét – áll a bizottság határozatában.

01 July 2020, Berlin: Gerhard Schröder (SPD), former German Chancellor and current Head of the Nord Stream 2 Administrative Board, is waiting for the start of the hearing in the Bundestag's Economic Committee on the Nord Stream 2 pipeline project in the conference room.
Fotó: Kay Nietfeld / Getty Images

Lehetséges, hogy a vezető német politikusok rosszul mérték fel az orosz energiaellátástól való függés veszélyeit az elmúlt 25 évben 

– tette hozzá a bizottság. 

Schröder 1998 és 2005 között töltötte be államfői hivatalát. 

Tavaly májusban távozott az orosz Rosznyefty olajvállalat igazgatótanácsából, és visszautasította a Gazprom gázipari óriásvállalat felügyelőbizottsági posztját is, a Kremllel ápolt szoros kapcsolatai azonban megmaradtak. Július végén Moszkvába utazott, ahol találkozott Putyinnal, és azt mondta, hogy Oroszország készen áll az ukrajnai háború tárgyalásos megoldására. Kijelentésével kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott: „Egyszerűen undorító, amikor az európai értékekkel rendelkező nagy államok egykori vezetői Oroszországnak dolgoznak, amely háborúban áll ezekkel az értékekkel.”

Korábban a volt kancellár beperelte a német parlamentet, mert májusban megfosztották a közpénzből finanszírozott tisztségének betöltéséhez való jogától, és nyugdíjazása utáni juttatásainak egy részét is megvonták.