Nemzetközi gazdaság

Pereli a német parlamentet Schröder volt kancellár, mert megrövidítették

Gerhard Schröder ügyvédje szerint ellentétes a jogállamisággal, ami védencével történt.

Beperli a német parlamentet Gerhard Schröder volt német kancellár – írja a BBC. Schröder, akit a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt kapcsolata miatt gyakran bíráltak, azért perel, mert májusban megfosztották a közpénzből finanszírozott tisztségének betöltéséhez való jogától, és nyugdíjazása utáni juttatásainak egy részét is megvonták. 

Susan Swartz exhibition in St. Petersburg
Gerhard Schröder volt német államfő. Fotó: Igor Russak / AFP

Ügyvédje pénteken a német DPA hírügynökségnek elmondta, hogy keresetet nyújtott be a berlini közigazgatási bírósághoz. A Bundestag közölte, hogy még nem kapta meg a keresetet.

A juttatások megvonásáról szóló határozatában az illetékes költségvetési bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a 78 éves Schröder már nem tesz eleget a hivatalából eredő folyamatos kötelezettségeknek. Schröder ügyvédje, Michael Nagel azonban az NDR közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva pénteken azt mondta, hogy a volt kancellár ellen hozott döntés ellentétes a jogállamisággal.

Schröder 1998 és 2005 között töltötte be államfői hivatalát. 

Idén májusban távozott az orosz Rosznyefty olajvállalat igazgatótanácsából, és visszautasította a Gazprom gázipari óriásvállalat felügyelőbizottsági posztját is, a Kremllel ápolt szoros kapcsolatai azonban megmaradtak. Július végén Moszkvába utazott, ahol találkozott Putyin elnökkel, és azt mondta, hogy Oroszország készen áll az ukrajnai háború tárgyalásos megoldására. Kijelentésével kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott: „Egyszerűen undorító, amikor az európai értékekkel rendelkező nagy államok egykori vezetői Oroszországnak dolgoznak, amely háborúban áll ezekkel az értékekkel.”

Korábban kezdeményezték Schröder kizárását a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD), azonban az SPD hannoveri regionális szervezetének döntőbizottsága szerint a volt államfő orosz cégekben betöltött tisztségei nem sértik a párt alapszabályát, ezért nincs ok párttagságának megszüntetésére vagy fegyelmi intézkedésre.

 

per Gerhard Schröder Rosznyeft Gazprom
Kapcsolódó cikkek