Közélet

Orosz–amerikai incidens: Moszkva szerint magától esett a tengerbe a drón

Moszkva szerint egy heves manőver okozta a Reaper drón zuhanását, amerikai tisztviselők szerint az eszköz videót is készített a történtekről.

Az orosz hadügyminisztérium keddi közlése szerint az orosz Szu–27-es vadászgépek nem kerültek érintkezésbe azzal az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant. 

Columbus,Afb,,Mississippi,-,April,20,,2018:,An,Air,Force
Fotó: Michael Fitzsimmons

Korábban az amerikai hadsereg azt közölte, hogy egy Szu–27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka pedig arról beszélt, hogy az MQ-9-es Reaper drón rutinműveletet végzett a nemzetközi légtérben, amikor találat érte és lezuhant.

Az amerikai tájékoztatás szerint két orosz Szu–27-es vett részt az akcióban, az ütközés előtt többször igyekeztek üzemanyagtartályaik tartalmát is a drónra borítani. 

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács kommunikációs vezetője, John Kirby elmondta, hogy helyi idő szerint kedd reggel Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó értesítette Joe Biden elnököt az esetről.

Kirby szerint nem példátlan, hogy orosz gépek amerikai repülőket fognak el a Fekete-tenger felett, az elmúlt időszakban több hasonló incidens is történt, ugyanakkor a korábbi esetek nem jártak az amerikai eszköz megsemmisítésével. A szóvivő az orosz vadászgépek manőverét kockázatosnak, szakszerűtlennek és meggondolatlannak nevezte. A történtekről, melyek mindössze másodperceket vettek igénybe, az MQ-9 videófelvételt is készített amerikai tisztviselők szerint.

Az incidens súlyát jelzi, hogy Ned Price amerikai külügyi szóvivő közölte, helyi idő szerint kedd délutánra bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék az Egyesült Államok erőteljes tiltakozását az eset kapcsán, továbbá a moszkvai amerikai nagykövet szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Még baljósabban hangzik, hogy Christopher Cavoli amerikai tábornok, 

a európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

Ezek után nem meglepő, hogy Moszkva tagadja, hogy vadászgépei tüzet nyitottak volna az amerikai drónra, azt azonban elismeri, hogy vadászgépei feltartóztatták az amerikai eszközt a Fekete-tenger felett, ám állítják, hogy nem nyitottak tüzet, és érintkezésbe sem kerültek a robotrepülővel. Az orosz közlés szerint az MQ-9 Reaper drón egy heves manővert követően kezdett szabadesésbe, míg a vízbe nem zuhant. 

Az oroszok állítják, azért riasztották a vadászgépeket, mert a drón a Krím felett repült, helyzetjelzőjét lekapcsolva.

 

Reaper drón Szu-27 MQ-9 Reaper drón vadászgép Fekete-tenger
Kapcsolódó cikkek