Közélet

Oroszországban kitüntetik a dróncsatában részt vevő pilótákat

A kedden lezuhant MQ–9 Reaper felderítődrón az orosz kommunikáció szerint magától zuhant le, ennek ellenére az orosz védelmi miniszter kitünteti a két Szu–27-es pilótáit, akik elrepültek mellette. A drón által rögzített és továbbított felvételeken látszik, hogy a lezuhanás előtt két orosz vadászgép repül el az eszköz mellett.

Oroszország kitüntette azt a két vadászrepülőgép-pilótát, akik „összecsaptak” a Fekete-tenger felett repülő, amerikai MQ–9 Reaper kémdrónnal – erről az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki.

Russian jet collides with US drone over Black Sea: Pentagon
Fotó: USAF - William Rio Rosado / Anadolu Agency via AFP

Kedden az orosz repülőgépek egy amerikai felderítődrónt találtak, amint felvételeket készített a Fekete-tenger felett, a Krím félszigettől nem messze. Azt nem tudni, hogy az orosz pilóták lelőtték-e a drónt, vagy összeütköztek vele, de végül a Reaper a tengerbe csapódott, a roncsai elsüllyedtek. A drón folyamatosan felvételeket készített, amelyeken látszik, hogy az orosz gépek elrepülnek mellette, majd a felvétel megszakadt.

Oroszország aggodalmát fejezte ki a felderítőgép miatt, és azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy információkkal látja el Kijevet az orosz csapatok helyzetéről. A Fehér Ház közleménye szerint az ilyen felderítések a nemzetközi légtérben általánosnak tekinthetők, illetve azt is leszögezték, hogy a drón miatt nem kívánnak konfrontálódni Oroszországgal

Moszkva egyébként tagadja, hogy a pilótáknak közük lett volna a drón lezuhanásához. A védelmi minisztérium közölte, hogy miután észlelték a repülőgépet a légtérben, azonnal útnak indították a vadászgépeket, de azok nem kerültek kapcsolatba a Reaperrel. 

A drón az állításuk szerint azért zuhant le, mert az irányítója elvesztette felette az uralmat 

írta meg a Moscow Times.

Szergej Sojgu a kitüntetést azért adta át a két Szu–27-es pilótának, amiért sikeresen feltartóztatták a drónt, mielőtt az bejuthatott volna az orosz légtérbe. Az orosz hadsereg azt is kifogásolta, hogy a Reaper a nemzetközi egyezményeket megsértve kikapcsolt jeladóval repült.

Furcsa orosz tevékenységet észleltek az ukránok a Fekete-tengeren

Az orosz erők az amerikai MQ–9 Reaper drón roncsai után kutathatnak, amelyet kedden a Fekete-tengerbe zuhant.

Bár a felek a hivatalos kommunikációjukban próbálták elvenni  az incidens élét, az látszik, hogy a feszültség csúcsra jutott az eset után. Az Egyesült Államok republikánus szenátora, Lindsey Graham szerint az USA-nak fegyveresen kell fellépnie, ha Oroszország megtámadja egy ilyen értékes eszközét, mire Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet közölte, hogy nem ajánlja a szenátornak, hogy provokálják a világ egyik legnagyobb atomhatalmát.

Az Egyesült Államok közölte, hogy a drón olyan mélyre merülhetett a Fekete-tengerben, hogy nem éri meg az erőfeszítést, hogy a felszínre hozzák. Ezzel szemben Oroszország jelezte, hogy megpróbálják kihalászni a Reaper maradványait. Az orosz védelmi minisztérium meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy 

a drón Szevasztopoltól nagyjából 60 kilométerre lehet, körülbelül 900 méteres mélységben.

 

MQ-9 Reaper drón Oroszország kitüntetés
Kapcsolódó cikkek