A következő évtizedekben ezermilliárd dolláros összegekre lesz szükség ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk a globális felmelegedés ellen, és a fejlett világ szégyene, hogy ígéretei ellenére nem segíti a szegény országokat ebben a küzdelemben – közölte Dan Jörgensen dán fejlesztési együttműködési és globáliséghajlat-politikai miniszter kedden Dohában, a legkevésbé fejlett országoknak az ENSZ által szervezett konferenciáján.

Danish Minister of Climate and Energy Jorgensen in Hatay
Dan Jörgensen.
Fotó: AFP

A politikus hangsúlyozta, hogy a 2009-ben megígért támogatási összegeket a mai napig nem folyósították. Erre az ígéretre Jörgensen hazájában, a 2009-es koppenhágai klímakonferencián került sor, ahol 

a fejlett országok vállalták, hogy 2020-tól évi százmilliárd dolláros segélyben részesítik a szegény országokat. 

Az így megvalósuló fejlesztések révén az érintett országok csökkenthetnék károsanyag-kibocsátásukat, de eddig csak egy részét kapták meg a felajánlott összegnek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Dánia a rá eső keretet meghaladóan költ ilyen célokra, és ezt a példát a világ többi országának is követnie kellene. Hozzátette, hogy ha több ezermilliárdra van szükség, akkor százmilliárdok kifizetése nem okozhat problémát.

A konferencián Franciaországot képviselő államtitkár, Chrysoula Zacharopoulou válaszul elmondta, hogy a júniusi, következő konferencia házigazdájaként igyekszik mindent megtenni a pénz folyósítása érdekében.

Dánia egyike azon kevés országnak, amely az ENSZ ajánlásánál is többet, éves nemzeti összterméke 0,7 százalékát fordítja nemzetközi segélyekre. Egyes fejlett országok azonban a koronavírus-járvány miatt csökkentették a segélyezésre szánt költségvetésüket, míg Dánia más országokkal együtt az ukrán menekültek és más válsághelyzetek megoldására költötte az ilyen célra elkülönített összegek egy részét.

A most ötödjére megrendezett konferencia egyik fő témája az, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a világ legszegényebb 46 országára. Bár 

ezek az államok a világ károsanyag-kibocsátásának csak 4 százalékáért felelősek, legalább kétharmad részben mégis ők szenvedik el a klímaváltozás következtében kialakuló halálos betegségek, árvizek és egyéb természeti katasztrófák következményeit 

– hívta fel a folyamat igazságtalanságára a figyelmet Simon Stiell, az ENSZ klímaügyi megbízottja.