Sportgazdaság

Orosz–ukrán háború: aki nem menekült el, légiriadók között focizik

A legjobb ukrán focicsapatok Lengyelországban kénytelenek játszani, az olimpikon szánkós a lejtőn lefelé száguldva is a harcmezőre gondol, azok közül pedig, akik nem a fronton teljesítenek szolgálatot éppen, sokan Magyarországra menekültek, hogy folytathassák sportpályafutásukat. Mi történt az ukrán sporttal a háború kitörése óta eltelt egy évben?

Két nappal később folytatódott volna az ukrán focibajnokság a téli szünet után, amikor kitört a háború. Azóta eltelt egy év, és ugyanitt vagyunk: hétfőn az Olekszandrija–Metaliszt-meccsel elvileg folytatódik a bajnokság – csakhogy a háború ma is tart, úgyhogy az ukrán sportban semmi sem biztos.

Shakhtar Donetsk v Dynamo Kyiv - Ukrainian Premier League LVIV, UKRAINE - OCTOBER 16: Mykola Matviienko of Shakhtar Donetsk and Vladyslav Vanat of Dynamo Kyiv during the Ukrainian Premier League match between Shakhtar Donetsk and Dynamo Kyiv at Arena Lviv Stadium on October 16, 2022 in Lviv, Ukraine. (Photo by Stanislav Ivanov/Global Images Ukraine via Getty Images)
Az üres lelátók előtt ácsorgó katona nézhette csak a Sahtar és a Dinamo rangadóját októberben Lvivben.
Fotó: Global Images Ukraine

Miután az orosz tankok elindultak, az ukrán focicsapatok többsége is elindult. Valamivel biztonságosabb területekre, nyugatabbra költöztek át, míg a legtöbb külföldi játékos azonnal pakolt, és hazamenekült. 

A keleten hátrahagyott stadionok és edzőközpontok sokasága rongálódott vagy semmisült meg azóta, így hiába remélték, hogy májusban újraindítható a bajnokság, a 2021–2022-es szezon bajnokavatás nélkül ért véget.

Nyárra rendeződött a helyzet legalább annyira, hogy az Ukrajnában is messze a legnépszerűbb sportágnak számító és magán a sportszektoron túlmutató labdarúgás újraindulhasson.

Ám nem nyomok nélkül: a 2022–2023-as évadra két egyesület, a Deszna Csernyihiv és a Mariupol sem tudott benevezni, mert az arénáját lerombolták, sőt, az utóbbinak a városát is elfoglalták.

A sportból lehet erőt meríteni

„Az új szezon számos logisztikai kihívást tartogat, és a rakétatámadások kockázata is fennáll, ezért minden stadionnak rendelkeznie kell óvóhellyel” – nyilatkozta Andrij Pavelko, az ukrán szövetség elnöke. Minden helyszínen van katonai jelenlét, és ha megszólal a légvédelmi sziréna, azonnal a búvóhelyre vonulnak. Ha pedig a riadó egy-másfél óránál tovább tart, akkor a felek egyeztetnek a játékvezetővel, és valószínűleg félbeszakítják a meccset.

„Éppen indultunk volna a stadionba, amikor meghallottuk a szirénát” – emlékezett a Sahtar–Metaliszt bajnoki napjára a Sahtar csapatkapitányból lett sportigazgatója, a horvát Darijo Srna. 

Imádkoztunk, hogy legalább a meccs alatt ne szólaljon meg újra, hiszen akkor föld alá kell menekülnünk, és ott várni.

A 0–0-s eredmény nyilván nem jó, de a szurkolóink és az ukrán emberek így is boldogok, hiszen olyasmi kezdődött újra, amit mindannyian szeretünk, ez pedig a foci.”

A sztárfocista árából segítik az elesettek rokonait

A Sahtar csapatnevében Doneck is szerepel, viszont a csapat az orosz konfliktusok miatt 2014-ben Lvivbe, 2017-ben Harkivba, 2020-ban pedig Kijevbe volt kénytelen átköltözni. Erre jött a tavaly kitört háború, amelynek nyomán a nemzetközi mérkőzéseit már Lengyelországban játssza – akárcsak a legnagyobb riválisnak számító Dinamo Kijev –, mivel az európai szövetség nem engedi a rendezést Ukrajnában. 

A Sahtar mindezek dacára azzal kezdte a BL-csoportkörét, hogy 4–1-re nyert a Gulácsi Péterrel, Orbán Willivel és Szoboszlai Dominikkel felálló Lipcsénél,

a harmadik gólját Mihajlo Mudrik szerezte.

A fiatalnak hatalmas szerepe volt abban, hogy a hányattatott sorsú klubja megcsípte a csoport harmadik helyét, így átkerült az Európa-ligába. De már Mudrik nélkül, aki télen a világ legköltekezőbb focicsapata, az angol Chelsea játékosa lett 70 millió eurós (26,9 milliárd forint) transzferdíjért, ami a bónuszokkal 100 millióig (38,4 milliárd forint) is emelkedhet. A befolyt összegből nagyjából 25 milliónak megfelelő 1 milliárd hrivnyát (9,8 milliárd forint) az elesettek családtagjait segítő alapba továbbította a klub.

Segítünk, ahol tudunk

A segítségadásból mi is kivettük a részünket: a Magyar Olimpiai Bizottság nyilvántartása szerint tavaly már a nyári hónapokra több mint háromszáz ukrán sportoló, edző és sportvezető tartózkodott nálunk. 

Nyíregyházától a fővároson át Zalaegerszegig edzettek a cselgáncsozók, kajak-kenusok, sportlövők, úszók és rövid pályás gyorskorcsolyázók, sőt, a teljes felnőtt és utánpótlás jégkorong-válogatott is.

A sportlövők szövetségi kapitánya, Alekszandr Kamenszkij beszámolója szerint a válogatottból két ember életét vesztette, vannak, akik azért nincsenek itt, mert harcolnak a fronton, többen önkénteskednek, a csapatorvos pedig ápolja a sebesülteket. 

A hokisokkal a felnőtt válogatottunk két edzőmeccset játszott a tavalyi világbajnokságok előtt, a jegybevétel felét a hazánkban elszállásolt ukrán jégkorongozó gyerekek és családjaik kapták.

Ukrajna minden területéről meg kellett szervezni a kimenekítésüket, három játékos, köztük a válogatott első számú kapusa például az oroszok által már elfoglalt Herszonból menekült ki, csodával határos módon

– mondta az ukrán szövetség igazgatója, Alekszandra Szlatvicka.

Vladiszlav Heraszkevicsnek a lejtőn megindulva is beugranak a háborús képek.
Fotó: Daniel Mihailescu

A viszonylag normálisan folytatódó sportpályafutásoknak is súlyos áruk van tehát. Vladiszlav Heraszkevics szánkós a 2022-es téli olimpián, Pekingben „No war – Ukraine” feliratú papírt mutatott a kameráknak, pár nappal a játékok után mégis kitört a háború. 

Ő nemrég arról számolt be, hogy a túlélők bűntudatával készül és versenyez. 

Mivel a világkupa-sorozat résztvevője, beutazza a világot, de olykor a csőben lefelé száguldva is azon kapja magát, hogy nem a jeges pályán, hanem azon gondolkodik: mi történhet a fronton?

 

 

Ukrajna Sahtar Donyeck MOB oroszország háború Chelsea sport labdarúgás évforduló
Kapcsolódó cikkek