Egy nő és két gyermek meghalt a dél-ukrajnai Herszon régióban található Poniativka falu orosz ágyúzásában – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Telegramon. További részleteket nem árult el a támadásról. Herszonból még tavaly novemberben vonultak ki az orosz csapatok, ám a várost és környékét rendszeresen lövik a Dnyipro folyón túli állásaikból.

Fotó: AFP

Az orosz hadsereg csapást mért az ukrán erők Azov-ezredének parancsnoki központjára a délkeleti Zaporizzsjai régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca nem részletezte a támadást. A szélsőjobboldali eredetű Azov-ezred az ukrán nemzeti gárda egysége, tavaly azzal keltett figyelmet, hogy hónapokig tartotta Mariupol acélművét, az Azovsztalt a heves orosz bombázások ellenére – írja az al-Dzsazíra.

Közben tovább folynak a heves harcok Bahmutnál: Kijev szerint az orosz csapatok folytatják a kísérleteiket város bekerítésére, de az ukrán erők szóvivője azt mondta, hogy bár a városban nehéz a helyzet, továbbra is ellenőrzik a települést. Bahmut – korábbi nevén Artemivszk, oroszul Artemovszk – a donbászi régió határán található, több fontos útvonal is találkozik itt, ám igazán kiemelt stratégiai jelentőséggel nem rendelkezik.

Mégis egyfajta szimbólummá vált az elmúlt hónapokban, és mindkét fél úgy állítja be, hogy aki birtokolja, az nyeri a háborút. A fegyveres konfliktus kirobbanása előtt több mint 70 ezer lakosú települést több mint hét hónapja ostromolják, az orosz haderő hamarosan teljesen bekerítheti Bahmutot, miután a tüzérség tegnap elzárta az ukrán városba vezető utolsó utat is.

Az elnök emberei – Putyin fiatal technokratái a hatalom csúcsa közelébe értek

Az orosz elnök az elmúlt években tudatosan épített ki maga köré egy fiatal, nacionalista technokrata kört magasan képzett, a Nyugatot jól ismerő szakemberekből. Most az ő segítségükkel igyekszik fenntartani az orosz gazdaság működőképességét. Fiatalok, hataloméhesek, kiváló nyugati egyetemeken tanultak és multiknál dolgoztak – most az orosz elnököt segítik.