A krónikus betegségekben szenvedők családtagjaik arra szólítják fel a brit kormányt, hogy több kutatást finanszírozzon az orvosi kannabisszal kapcsolatban. Az End Our Pain, amely az orvosi kannabisz mellett kampányol, hétfőn levelet kézbesít Steve Barclay egészségügyi miniszternek, amelyben felszólítja, hogy 

különítsen el 1,4 millió fontot (több mint 684 millió forint) az orvosi kannabisszal kapcsolatos kutatásokra.

Testing,Cannabis,Buds,For,The,Extraction,Of,Medicinal,Oil
Fotó: Flapas

A Sky News cikke szerint az Egyesült Királyságban 2018-ban legálissá tették az orvosi kannabiszt, amelyről sokan úgy gondolják, hogy képes kezelni a neurológiai betegségeket, a krónikus fájdalmat és például az epilepsziát is.

A mai napig azonban kevesebb mint öt ember kapott orvosi kannabiszra receptet, így a többiek kénytelenek a feketepiacon vásárolni gyógyszereket.

Egy nőnek például el kellett adnia a négy hálószobás otthonát, és egy kisebbe kellett költöznie, mert havi 2200 fontot (több mint 941 forint) kellett fizetnie az orvosi kannabiszért felnőtt lánya epilepsziájának kezelésére. „Nem tudtam lépést tartani a jelzáloghitel kifizetésével (…) így végül eladtam a lakásomat” – mondta el nő, aki hozzátette,  nem volt más lehetősége, hiszen azt látta, hogy a kannabisztól a lányának már nincs szüksége tolószékre, mert a fájdalmai radikálisan csökkentek. 

A cikk szerint az NHS, a brit egészségügyi szolgáltató orvosai nem hajlandók kannabisz alapú termékeket felírni, mert szerintük nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az hosszú távon biztonságos, illetve költséghatékony.