Az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport látja el fegyverekkel a szudáni Gyorsreagálású Támogató Erőket (RSF) szudáni és regionális diplomáciai források szerint. A Mohamed Hamdan Dagalo vezette RSF harcát föld-levegő rakétákkal segítik a szudáni hadsereggel és az azt vezető Abdel Fattah al-Burhan tábornokkal szemben.

SUDAN-CONFLICT
This image grab taken from AFPTV video footage on April 20, 2023, shows an aerial view of black smoke rising above the Khartoum International Airport amid ongoing battles between the forces of two rival generals. - Hundreds of people have been killed since the fighting erupted on April 15 between forces loyal to Sudan's army chief Abdel Fattah al-Burhan and his deputy, Mohamed Hamdan Daglo, who commands the paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Az állításokat alátámasztják a szomszédos Líbiában készült műholdfelvételek, ahol a lázadó Khalifa Haftart támogatja a zsoldossereg. A felvételek szerint a Wagnerhez köthető bázisokon szokatlan tevékenységeket lehetett látni a harcok kitörése előtt.

A CNN és a nyílt forrású információkat vizsgáló All Eyes on Wagner elemzése szerint egy orosz Iljusin–76-os teherszállító repülő ingázott két líbiai, Haftar által uralt területeken található és a Wagner által használt reptér között. A CNN forrásai szerint Haftar az RSF mellé állt a konfliktusban, azonban ezt a hadúr tagadja.

A kérdéses gép a harcok kitörése előtt a szíriai Latakiában is járt, ahol jelentős orosz légi bázis is található, míg 

Dagalo évek óta az orosz afrikai jelenlét egyik nagy nyertese volt, különösen 2014-et követően, 

amikor a Krím elfoglalására szankciókkal válaszoltak a nyugati ország, ezzel Afrika felé terelve az oroszokat az intézkedések megkerülése céljából.

Dagalo az Ukrajnával szembeni orosz invázió előtti napon látogatott Moszkvába egy szudáni delegáció élén, ugyanakkor korábban Burhan és a hadsereg is számíthatott Moszkva támogatására, igaz, régebben a két szudáni tábornok szövetséges volt.