Orosz hadi bloggerek földrajzi helymeghatározással ellátott felvételekkel megerősítették, hogy az ukrán erők április 22-én állásokat alakítottak ki Herszontól hét kilométerre a Dnyeper folyó keleti partján. A felvétel szerint az orosz erők nem ellenőrizhetik a Kinka és a Csajka folyó szigeteit. Az ukrán erők stabil utánpótlási vonalakat hoztak létre ezekhez az állásokhoz, és rendszeresen hajtanak végre bevetéseket a térségben. Egy másik hadi blogger csatatérképe szerint az orosz erők április 22-én nem ellenőrizték a Dnyeper folyó deltaszigeteit Herszon városától délnyugatra, ami arra utal, hogy az ukránok előrenyomulhatnak ezeken a szigeteken.

Herszon drón
Fotó: Aris Messinis / AFP

A Wagner csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg megpróbálja meggyőzni Vlagyimir Putyint, hogy térjen át védekezésre egy esetleges ukrán ellentámadás előtt. Azzal érvelt, hogy 

Oroszországnak úgy kell lehorgonyoznia magát, hogy az ellenség csak a karmaival tudja kitépni az orosz erőket az állásaikból.

Prigozsin azt is szorgalmazza, hogy Oroszország összpontosítson a jelenlegi frontvonalak megtartására, ahelyett, hogy további területek elfoglalására törekedne. Az orosz erőknek szerinte vissza kell nyerniük a harcképességüket a későbbi támadó műveletekhez. Prigozsin nem híve a háború gyors, tárgyalásos lezárásának, ahogy azt néhány orosz és nyugati forrás korábban feltételezte. Elítélte a kremlbeli tárgyaláspárti frakciót. Azzal érvel, hogy Oroszországnak teljes erővel kell szembenéznie a közelgő ukrán ellentámadással, és meg kell próbálnia tartani a jelenlegi frontvonalakat.

Az orosz katonai parancsnokság valószínűleg

 megpróbálja meggyőzni Putyint, hogy a támadás erőltetése helyett a védelmet erősítse.

Ám valószínű, hogy ezt az üzenetet nem tudják nyíltan átadni Putyinnak. A hírek szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, az orosz vezérkari főnök tisztában van az ukrán ellentámadás fenyegetésével. Az is valószínű, hogy az orosz katonai parancsnokság rendezte korábban feszült kapcsolatát Prigozsinnal, hogy meggyőzze Putyint a támadó műveletek leállításáról. A Háborús Tanulmányok Intézete április eleje óta 

hirtelen javulást figyelt meg Prigozsin kapcsolataiban az orosz védelmi minisztériummal és a Kremllel. 

Így az orosz védelmi minisztérium a napi helyzetjelentéseiben közvetlenül elismerte a Wagner-erőket, április elején lőszerrel látta el és mozgósított újoncokkal töltötte fel a Wagnert. Valószínű, hogy Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő fiának állítólagos szolgálata a Wagnernél Ukrajnában és ennek kommunikációja szintén a kapcsolatok javulását jelzi.

Putyin ragaszkodása a kelet-ukrajnai orosz támadó műveletekhez azt sugallja, hogy aggódik a rezsim stabilitására gyakorolt hatások miatt. A háborúpárti tábor, amely az offenzívák bármi áron való fenntartását támogatja, valószínűleg még mindig befolyásolja az elnök döntéseit.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is 

elnyomják a római katolikusokat a megszállt Ukrajnában,

valószínűleg azért, hogy visszaszorítsák a Moszkva által nem befolyásolható ukrán vallási intézményeket.