Azonnali hatállyal távozik az amerikai Fox News tévécsatorna egyik legismertebb arca, Tucker Carlson – írta a kábelcsatorna közleményére hivatkozva a CNBC.

Miami, Florida - November 17, 2022: Fox Nation Patriot Awards in Hard Rock Casino; Tucker Carlson the anchor of the show during show recording; Tony Bobulinski is sitting in the chair (right);
Azonnali hatállyal távozik a Fox Newstól Tucker Carlson.
Fotó: Getty Images

A bejelentés néhány nappal azt követően történt, hogy Fox News anyavállalata 787,5 millió dollárban megegyezett a Dominion Voting Systems rágalmazási perében.

A megegyezés része volt az is, hogy a csatorna műsorvezetőinek nem kellett beszélniük a perről, és nem kellett bocsánatot sem kérniük az ügy miatt.

A Fox hétfői kommünikéje szerint a csatorna és Tucker Carlson közös megegyezéssel döntöttek úgy, hogy elválnak útjaik.

Köszönjük neki, hogy műsorvezetőként, korábban pedig szerkesztőként segítette a csatornát

– írta a Fox.

Carlsonnak nem lesz hivatalos búcsúja, mivel az utolsó műsora pénteken került adásba. Akkor még annak ismeretében ment haza, hogy hétfőn folytatja a munkát.

A vállalat azt nem volt hajlandó kommentálni, hogy műsorvezetője a rágalmazási perrel összefüggésben távozott volna a képernyőről.

A Fox News bejelentését követően reagált a magyar származású Sebastian Gorka is, aki korábban Donald Trump volt amerikai elnök tanácsadója volt, jelenleg pedig a Newsmax csatorna műsorvezetője:

Carlson azok közé a műsorvezetők közé tartozott, akiket a Dominion-perben kihallgattak. Több e-mailje és levelezése is része volt a nyilvánosságra hozott bizonyítékoknak. A rágalmazást tartalmazó mintegy húsz műsor közül több is Carlson nevéhez fűződött.

Rajta kívül Maria Bartiromo, Jeanine Pirro, Sean Hannity és Laura Ingraham, valamint a korábbi műsorvezető Lou Dobbs is a kihallgatott személyek közé tartozott. A Dominion azért perelte be a Fox Newst, mivel állítása szerint a cégcsoport csatornái szándékosan és hamisan a Dominiont okolták Donald Trump 2020-as vereségéért Joe Bidennel szemben. A Fox szerint a cég manipulált a szavazatokkal. 

Carlson 2021 nyarán több napot is töltött Magyarországon, 

többek között részt vett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó alapítvány rendezvényén: előadást tartott Esztergomban, emellett stábjával forgatott Magyarországról. A Fox News műsorvezetőjének interjút is adott Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban.