Több magyar ember ellen is szankciókat vezethet be az Egyesült Államok az ügyet ismerő források szerint. A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint az érintettek között egy bank emberei is lehetnek, ám hogy ők kik lehetnek és mi lehet az intézkedések oka, azt nem árulták el. Bővebb felvezetőnket az ügyről itt olvashatja, a Világgazdaság élőben közvetíti a sajtótájékoztatót. 

20210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 
20210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ez nem az első alkalom, hogy az amerikai diplomácia ilyen erőteljesen fejezi ki rosszallását Magyarországgal szemben, elég ha a 2014-es kitiltási botrányra gondolunk, amikor az Obama-adminisztráció több magyar tisztviselőt, köztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjét is kitiltotta az Egyesült Államokba lépéstől.

A Biden-kormányzat korábban nem hívta meg Magyarországot a demokráciák csúcstalálkozójára, miközben Orbán Viktor kormánya is többször keveredett vitába az Egyesült Államokkal és más NATO-tagokkal az orosz–ukrán háború kérdésében. Szerda délutánra pedig David Pressman budapesti amerikai nagykövet sajtótájékoztatót hirdetett. A követség szóvivője a Bloombergnek elmondta, nem tudnak információt megosztani a szankciókkal kapcsolatban, miközben 

annak nincs jele, hogy Pressman tájékoztatója összefüggésben lenne a büntetőintézkedésekről szóló pletykákkal.

Magyarország mindeddig nem volt hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, és az Oroszország elleni szankciókkal szemben is erőteljesen lobbizott, visszautasította a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását, Szijjártó Péter pedig a héten Moszkvába utazott, ami szintén szúrhatja az amerikaiak szemét.

Reagált a plakátkampányra Gyulás Gergely 

Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve arról,h ogy a béke a közös érdek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten. Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon. Ez „szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan” – fogalmazott a tárcavezető, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány háborúpárti kampány. Gulyás egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet és legyenek béketárgyalások.