Közélet

Egy ukrán katona lefejezéséről terjed videó az interneten, Kijev bosszúra szomjazik

Egy körözött orosz háborús bűnös Telegram-oldalán bukkant fel egy videó, amin az látszik, hogy orosz férfiak megkínoznak, majd lefejeznek egy elfogott ukrán katonát. A felvétel elkezdett terjedni az interneten, Ukrajna pedig felelősségre vonást ígér. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat már nyomoz a felvételen látható férfiak után. A felvétel elméletileg Bahmutban készült.

Április 11-én egy videó kezdett terjedni az interneten, amin az látható, ahogy orosz katonák brutálisan megkínoznak, majd lefejeznek egy elfogott ukrán katonát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) már keresi az elkövetőket, és ígéretet tett arra, hogy a büntetés utol fogja érni őket.

Training of special units of the SSU in Kiev
Training of special units of the SBU on the proving ground near Kiev, Ukraine on 24 March 2018. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az SBU az ukrán büntetőtörvénykönyv alapján indított lejárást a háborús törvények és a szokásjog megsértése miatt – írta az Unian ukrán portál.

Meg fogjuk találni az elkövetőket. Ezek nem emberek. Bárhol is bujkálnak, akár a föld alól is előkerítjük őket 

– mondta az SBU vezetője, Vaszilij Maljuk.

Zelenszkijnek később el kell számolnia a bahmuti vérszivattyúért

Bahmutnak nincs stratégiai jelentősége az orosz–ukrán háborúban, Kijev mindössze időhúzásra használta a várost, ameddig megérkeznek a fejlett nyugati fegyverek – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének tanára, Resperger István ezredes. Az ATV Start vendégeként arról beszélt, hogy Bahmut lett a háború legvéresebb pontja, az ottani eseményeket a verduni vérszivattyúhoz hasonlította.

Az ukrán elnöki hivatal közleményében azt írta, hogy az elkövetők felelősségre lesznek vonva a bűnük miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetet is közzétett a Twitteren a esettel kapcsolatban.

A felvételen szereplő egyik orosz férfit Alekszej Milcsakovként azonosították. Milcsakov egy körözött háborús bűnös, aki a felvételen részt vesz az ukrán katona megkínzásában, közben közömbösen kommentálja az eseményeket. A videó Milcsakov Telegram-oldalán jelent meg először, a felvételhez azt írta, hogy

Meglepődnél, mennyi ilyen videó fog lassan felbukkanni

 – a bejegyzést egy vidáman mosolygó hangulatjellel zárta. A felvétel végén az ukrán katona levágott fejét egy fémkaróra tűzik az elkövetők.

 

háborús bűn kínzás lefejezés
Kapcsolódó cikkek