Közélet

Egyre idegesebbek a turistaparadicsom lakói az oroszok miatt

Bali sokáig menedéket kínált a háborút kizárni kívánó oroszok és ukránok számára, azonban viselkedésük miatt fogy a vendéglátók türelme.

A koronavírus-járvány különösen megviselte a gazdaságukat a turizmusra alapozó területeket. Nem volt ez másképp az indonéz sziget, Bali esetében sem, ezért a sziget többek között a tavalyi moszkvai turisztikai kiállításon is hirdette a turistaparadicsom vonzerejét.

Young,Woman,At,The,Pura,Ulun,Danu,Bratan,,Bali.,Hindu
Young woman  at the Puraa Ulun Danu Bratan, Bali. Hindu temple surrounded by flowers on Bratan lake, Bali.
Fotó: Shutterstock

Azonban már lehet, hogy bánják a túlságosan jól sikerült reklámot, hiszen az orosz–ukrán háború kitörése is Bali felé terelte az orosz és kisebb észben az ukrán turistákat, lévén a vízum olcsó és érkezéskor is kiváltható a két ország polgárai számára. 

Az orosz turisták a szigeten ugyanis nem épp a legjobb arcukat mutatták, számos balesetet okoztak és a helyi szentségekre és érzékenységekre sem voltak tekintettel. Sok turistavízummal érkező orosz a szabályokat megszegve dolgozni is kezdett Balin, elvéve a helyiek kenyerét, ezért 

a sziget kormányzója, Wayan Koster arra kérte az indonéz kormányt, hogy szüntesse meg a hadban álló országok számára az érkezéskor kiadható vízumot. 

Erre ugyan kevés az esély, de a kormányzó cserébe megtiltotta a turistáknak a motorozást, miután a közlekedés terén sem volt kifogástalan a látogatók viselkedése. A félmeztelenül, sisak nélkül száguldozó turisták nem meglepő, hogy sok gondot okoznak.

Balira annyi orosz turista érkezett, hogy a szigetre látogatók között csak az ausztrálok előzik meg őket, azonban idén január és április között az oroszok voltak a legtöbbet deportált nemzetiség. Ez azonban csak csepp a tengerben, hiszen ez csak 47 főt jelent, amiből 13 volt orosz.

A helyzetet jól illusztrálja Jurij Csilikin esete, aki egy szent hegyen pózolt félmeztelenül, kiváltva a helyi lakosság haragját. Bár a 24 éves turista levette a közösségi médiájáról a fotót, sőt még  helyi istenektől is bocsánatot kért, azt nem kerülhette el, hogy kidobják az országból – írja a CNN.

Noha az indonéz szigetre érkező oroszok száma messze elmarad az Örményországba, Kazahsztánba és más posztszovjet utódállamokba menekülőktől, a mozgósítás tavaly szeptemberi elrendelése óta Balira is egyre többen érkeznek, így januárban már 22 ezren lépték át az indonéz határt. Problémát jelent az is, hogy az újonnan érkezők nem mennek haza az egy hónapos vízum lejártával, hanem Baliról dolgoznak online orosz cégeknek, vagy épp a turistákat és az orosz diaszpórát kiszolgáló vagy épp kifejezetten turisztikai szektorhoz kötődő – például búvár- vagy szörfoktató – munkákat kezdenek el végezni illegálisan. 

Ez azonban éppen ellenkező hatással bír a sziget gazdaságára, így ahelyett, hogy munkahelyeket teremtenének a látogatók, csak elveszik azokat.

A helyi lakosok így hiába vendégszeretők, egyre kevésbé látják szívesen az Oroszországból és Ukrajnából érkezőket, még a koronavírus-járvány megpróbáltatásai után sem, hiszen állításuk szerint a háború elől menekülők egyáltalán nincsenek tekintettel a főként hindu vallású helyiek érzékenységére, amit az egyre több helyi sajtóban is megjelenő incidens is bizonyít.

 

orosz turisták Indonézia Bali
Kapcsolódó cikkek