Az Európa Tanács (ET) mélységesen aggódik amiatt, hogy az Oroszországban már több mint két éve fogságban tartott ellenzéki Alekszej Navalnij egészsége a hírek szerint rohamosan romlik – írták közös nyilatkozatukban a testület vezetői pénteken.

March in memory of Boris Nemtsov in Moscow
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 24: Russian opposition leader Alexei Navalny takes part in a march at Strastnoy Boulevard in memory of Russian politician and opposition leader Boris Nemtsov on his 4th death anniversary in Moscow, Russia on February 24, 2019. Boris Nemtsov was shot dead on Bolshoi Moskvoretsky Bridge in the evening of February 27, 2015. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Súlyosan aggaszt bennünket az orosz ellenzéki politikussal szembeni rossz bánásmód és fogva tartásának kegyetlen körülményei. Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul biztosítsák a megfelelő orvosi ellátást Navalnijnak

– olvasható Marija Pejcinovic-Buric, az ET főtitkára, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi külügyminiszter, az ET miniszteri bizottságának elnöke, valamint Tiny Kox, a strasbourgi szervezet parlamenti közgyűlésének elnöke közös nyilatkozatában.

Nyomatékosították továbbá, hogy Oroszországnak – az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéhez igazodva – haladéktalanul szabadon kell bocsátania az orosz politikust.

Navalnij szóvivője csütörtöki Twitter-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a politikus „rejtélyes betegséggel” küzd a börtönben, alig több mint két hét alatt nyolc kilót fogyott.

A szóvivő szerint az ellenzéki politikust ismereten eredetű gyomorpanaszokkal kezelték, és a börtönorvosok nem voltak hajlandók azonosítani, milyen gyógyszert adtak be neki, ezért lehetséges, hogy tünetei lassú mérgezésnek tulajdoníthatók. Azt is hozzátette, hogy Navalnij januárban hasonló fájdalmakkal küzdött, és sokat fogyott, miután vírusfertőzés miatt antibiotikumokkal kezelték.

A Vlagyimir Putyin elnök vezette orosz rendszert bíráló politikust csalásért, a bíróság és a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséért 11 és fél év szabadságvesztésre ítélték.

Navalnij szerint az összes ellene felhozott vád koholmány, és egyetlen céljuk az elhallgattatása.

Nyugati laboratóriumi vizsgálatok szerint 2020-ban idegméreggel mérgezték meg, amiből Németországban épült fel. Hazatérése után, 2021-ben tartóztatták le a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésére hivatkozva.