Meghalt Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere. A hírt a zenész fia közölte a Facebook-oldalán.

TÖRÖK Ádám
Budapest, 2021. augusztus 21.Török Ádám énekes, fuvolista, dalszövegíró (b2) a Mini együttes koncertjén a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin a Tabánban 2021. augusztus 21-én. A Szent István Napok izgalmas zenei csemegéje a kultikusnak mondható helyszínen, az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncert hagyományokkal rendelkező Tabánban az augusztus 19-22. között megrendezett koncertsorozat.MTI/Kovács Attila
Budapest, 2021. augusztus 21.
Török Ádám énekes, fuvolista, dalszövegíró (b2) a Mini együttes koncertjén a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin a Tabánban 2021. augusztus 21-én. A Szent István Napok izgalmas zenei csemegéje a kultikusnak mondható helyszínen, az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncert hagyományokkal rendelkező Tabánban az augusztus 19-22. között megrendezett koncertsorozat.
MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. 1965-ben – a gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni, 1968-ban a Dogs együttes énekese volt, majd ugyanabban az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év szünettel napjainkig létezett. A nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, majd 1987-től szólóban is fellépett az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart Závodi Jánossal. A kilencvenes évek végén felélesztette régi zenekarát Török Ádám és a Mini néven. 

A zenész 2022-ben, alig fél évvel sztrókja után már a jubileumi nagykoncertjére készült. A legendás Mini frontembere 75 éves volt.