Közélet

Peszkov szerint gyökeresen eltér a finn NATO-tagság az ukrán helyzettől

Azonban a NATO mégiscsak sok tekintetben ellenséges Oroszországgal szemben a szóvivő szerint.

Gyökeresen eltér az Ukrajnával kapcsolatos problémától a Finnország NATO-csatlakozása utáni helyzet, ugyanis az északi ország sosem volt Oroszország-ellenes, és vita sem volt vele – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.

Victory Day in Moscow
MOSCOW, RUSSIA - MAY 09: Kremlin's spokesman Dmitriy Peskov attends events marking 76th anniversary of the Victory Day in Red Square in Moscow, Russia on May 09, 2021. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Sefa Karacan

„Ukrajna esetében a helyzet gyökeresen eltér, és potenciálisan sokkal veszélyesebb. Valójában ez váltotta ki a különleges hadművelet és az általa elérendő célok szükségességét”

– mondta a szóvivő, aki szerint Finnország belépése a NATO-ba tovább súlyosbítja a helyzetet.

A finn NATO-tagság a helyzet további súlyosbodását jelenti a Kreml szerint, amit Oroszország nemzeti érdekeinek megsértéseként érzékelnek. 

Ez Peszkov szerint az oroszokat stratégiai és taktikai ellenintézkedések megtételére kényszeríti, biztonságuk szavatolása érdekében.

Azt, hogy mik ezek a lépések, nem mondta el, ám jelezte: Oroszország egyelőre figyelmesen szemléli, hogy a szövetség mire használja fel Finnország területét. A szóvivő szerint a NATO-csatlakozás befolyásolja a kétoldalú kapcsolatok jellegét a szövetség új tagjaival.

A szövetség mégiscsak egy barátságtalan struktúra, és sok tekintetben ellenséges az Oroszországi Föderációval szemben

– mondta Peszkov.

 

 

Dmitrij Peszkov NATO bővítése Finnország Finn NATO-tagság
Kapcsolódó cikkek