Újabb botrány rázta meg Brüsszelt, miután kiderült, hogy az Európai Bizottság tisztviselői több száz alkalommal repülhettek ingyen, amit lobbisták, tanácsadók és ügyvédi irodák finanszíroztak. Az átláthatóságért kampányolók szerint ezzel is befolyásolták a testület munkáját – írta a Politico.

Women,Getting,Ready,To,Boarding,Private,Jet,At,Airfield3,Women getting ready to boarding private jet at airfield
magánrepülőgép
Fotó: shutterstock

Az unió versenyjogi tisztviselői tavaly 150 alkalommal vettek részt olyan kiküldetéseken, amelyeket részben vagy egészében harmadik felek fizettek. Az esetek jelentős részében a bürokraták utaztatását külső szereplők, elsősorban ipari csoportok, ügyvédi irodák és tanácsadó cégek fizették 

– olvasható az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott dokumentumaiban.

A leleplezés az idén már sokadik alkalommal tüzelte fel a európai politikusok és az átláthatóságért küzdők aggodalmait, hogy EU működésére túl nagy befolyással vannak külső érdekcsoportok. A tavaly decemberben kirobbant Katargate-botrány után elindított vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy Brüsszelben szinte mindenhol csontvázak bujkálnak a szekrényben.

A nyilvánosságra hozott információk tovább fokozzák az intézményeire nehezedő nyomást, amelyek  most is az árral szemben küzdenek a hírnevük helyreállításáért és az etikus magatartás normalizálásáért. Az ehhez hasonló botrányok azonban újabb arcvesztést jelentenek azoknak a tisztviselőknek, akik társaikkal együtt korábban a korrupció elleni harcról prédikáltak.

Múlt hónapban a bizottság megszigorította az utaztatásra vonatkozó szabályait, miután napvilágra került, hogy az EU volt közlekedési minisztere – Henrik Hololei – egy tucat alkalommal repülhetett ingyen Katarba, miközben a blokk és az ország között egy légiegyezményről folytak tárgyalások.

A tisztviselők többé nem fogadhatnak el külső szereplők által szponzorált utazást vagy szállást, kivéve, ha azt az egyetemek, az uniós kormányok és a nagy nemzetközi szervezetek, például az ENSZ vagy a G20-ak fizetik.

Nem tudom, hogyan gondolhatták a tisztviselők azt, hogy ez egy jó ötlet. Azt hittük, hogy a Hololei-ügy egyedülálló, de tévedtünk, és úgy tűnik, hogy ez bevett szokás a bizottság tagjai számára – mondta Daniel Freud német zöldképviselő, aki Brüsszelben az átláthatóság és az integritás visszaállításáért kampányol.

Departing Ceremony Of The Connecting Europe Express In Lisbon LISBON, PORTUGAL - SEPTEMBER 02: Henrik Hololei, Director General, Directorate-General for Mobility and Transport, European Commission, delivers remarks at the departing ceremony of the "Connecting Europe Express" attended also by European Commissioner for Transport Adina Vălean, Portuguese Minister of Infrastructures and Housing Pedro Nuno Santos and Andreas Matthä, Chair of the Community of European Railway and Infrastructure Companies, in Oriente train station during COVID-19 Coronavirus pandemic on September 02, 2021 in Lisbon, Portugal. Commissioner Adina Vălean is on a visit to Lisbon to celebrate the European Year of Rail Transport, that includes the departure ceremony for the "Connecting Europe Express", a special train organized in the framework of the European Year of Rail Transport, which will travel across the European Union on a journey ending in Paris on October 07. The train will run from Lisbon to Paris across 26 countries and 33 borders in 35-day journey using three different trains due to different track gauges through the European Union. (Photo by Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images)
Henrik Hololei, az EU közlekedési igazgatója.
Fotó: Horacio Villalobos

Más intézményekben, például a parlamentben a szabályok egyértelműbbek: a képviselőknek minden utazást, szállást és támogatást a következő hónap végéig nyilvánosan be kell jelenteniük, valamint azt is, hogy melyik harmadik féltől kapták ezt meg.

A lebukott bizottsági tisztviselők az ingyenes utaztatást és szállást, valamint a támogatásokat azzal magyarázták, hogy az intézmény korlátozott költségvetése miatt kénytelenek voltak elfogadni az ilyen ajándékokat, különben nem vehettek volna részt a „kulcsfontosságú” konferenciákon.

Szerintem nagyon fontos, hogy ne fojtsuk el a munkánkat, mert minden küldetés indokolt. Nem szórakozásból utazunk, hanem azért, hogy a dolgunkat végezzük 

– mondta Margrethe Vestager versenypolitikai biztos.

Arianna Podestà, a bizottság szóvivője szerint a konferenciákon való részvétel, az előadások tartása és a tudományos vitákhoz való csatlakozás mindig is fontos részét képezte a versenypolitikai főigazgatóság munkájának, ám az alacsony büdzsé ezt megnehezíti.

Az EU versenyügyi hivatalában az ilyen típusú „szívességek” különösen érzékenyek lehetnek, mivel a hivatal milliárd dolláros ügyletek jóváhagyásában és a világ legnagyobb vállalatainak az átvilágításában is szerepet játszik.