A kínai külügyminisztérium befagyasztotta két indiai újságíró beutazási engedélyét, miután a Hszinhua kínai hírügynökség újdelhi tudósítójával közölték, hogy nem hosszabbítják meg a vízumát.

Flags of the People's Republic of China and India
Fotó: Manuel Augusto Moreno

Peking mindig jól bánt az indiai újságírókkal, miközben a kínai újságírókat hátrányos megkülönböztetés érte Indiában

– jelentette ki az intézkedés kapcsán Mao Ning kínai külügyi szóvivő. Hozzátette, mivel a távol-keleti óriás panaszára Újdelhi nem felelt, és nem is változtatott a helyzeten, Kína válaszlépésre kényszerült. „Mi barátként és családtagként szeretnénk kezelni az indiai újságírókat” – jegyezte meg Mao, de nem részletezte a The Hindu angol nyelvű lap és a Prasar Bharati állami műsorszolgáltató munkatársát érintő ügy hátterét.

A két indiai tudósítót, akik jelenleg hazájukban tartózkodnak, Pekingből tájékoztatták arról, hogy egyelőre nem érdemes visszatérniük, mert nem tudnak beutazni az országba. Indiai sajtóértesülések szerint a Hszinhua állami hírügynökség tudósítóját korábban arra szólították fel, hogy március 31-ig hagyja el Indiát, és ezt meg is tette. Az indiai hatóságok hivatalosan nem indokolták, hogy mi volt a probléma a mintegy hat éve ott dolgozó kínai újságíróval.

Az indiai külügyi szóvivő szintén csütörtökön közölte, hogy az újságírók ügyében kapcsolatban állnak kínai partnereikkel. Egyúttal kifejezte reményét, hogy a kínai hatóságok elősegítik az indiai újságírók jelenlétét és tudósítását Kínából. A két ország kapcsolatát területi és geopolitikai viták nehezítik.

Az Egyesült Államok még mérlegeli, hogy miként minősítse az amerikai újságíró letartóztatását

Az Egyesült Államok még mérlegeli, hogy hivatalosan miként minősítse az amerikai újságíró oroszországi letartóztatását, de a vádakat továbbra is nevetségesnek tartja – jelentette ki az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.