Autó hajtott a londoni miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Street kerítésének csütörtökön, a Scotland Yard közlése szerint egy embert vettek őrizetbe az incidens miatt szándékos károkozás és közúti veszélyeztetés gyanújával. Sérülés nem történt.

1 arrested after car crashes into Downing Street gates in London
LONDON, UNITED KINGDOM - MAY 25: Police take measures as one person has been arrested in London after a car crashed gates of Downing Street, where the Prime Minister's Office, Number 10, is located, in United Kingdom on May 25, 2023. "There are no reports of any injuries," the police said, adding that investigations are ongoing. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

A rendőrség közleményében nem esik szó arról, hogy az eset terrorizmussal lenne összefüggésben, azonban a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt, ahonnan a Downing Street is nyílik, teljes hosszában, a Trafalgar tértől a Westminster hídig lezárták a forgalom elől.

A történtekről először nyilvánosságra hozott felvételeken azt látni, hogy a rendőrök egy középkorú, fehér pólót viselő férfit vezetnek el megbilincselve a helyszínről. Nem sokkal az incidens után közzétette az egyik térfigyelő kamera felvételét az esetről a BBC. A felvételen az látható, hogy egy ezüstszínű ötajtós személyautó a Downing Streettel szemközti utca, a Richmond Terrace felől keresztben átszeli a négysávos Whitehallt, a Downing Streetet elzáró vaskerítés előtt lelassít, majd megáll.

Az eset után kezdett rendőrségi biztonsági művelet hozzávetőleg fél órával az incidens után gyakorlatilag befejeződött. 

A Whitehall a járműforgalom elől egyelőre zárva maradt, de a gyalogosok már közlekedhetnek az utcában. A BBC információi szerint a Downing Street 10. alatt lévő hivatalában tartózkodott az incidens idején Rishi Sunak miniszterelnök, de nem sokkal később távozott.

A Downing Street 1732 óta a kormányfői hivatal utcája, emellett a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciájának is otthont nyújt, a két rezidenciával szemben – a Whitehall felől tekintve az utca bal oldalán – a brit külügyminisztérium hatalmas épületének hátsó frontja emelkedik.

Az utca bejáratát három méter magas, robbanásoknak is ellenálló öntöttvas biztonsági kerítés zárja el, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. Mindemellett a kaput belülről külön fegyveres egység is őrzi.

Pár évtizede még szabadon lehetett sétálni a Downing Streeten, ám 1988-ban, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyre sűrűbb merényletei miatt az utcát vaskerítéssel zárták el.

A miniszterelnöki hivatal elleni legsúlyosabb merényletet is az IRA követte el 1991. február 7-én: a szervezet aknavetőből három töltetet lőtt ki a Downing Street felé, és az egyik fel is robbant a kormányfői rezidencia kertjében, miközben John Major akkori konzervatív párti miniszterelnök éppen kabinetülést tartott. A merényletben senki nem sérült meg.