Hazaárulás, valamint az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte távollétében a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és ellenzéki vezetőt hétfőn – jelentette a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

SVIATLANA TSIKHANOUSKAYA
Belarusian opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya during a visit to the Stockholm School of Economics, Sweden, on December 6, 2022.Photo: Anders Wiklund / TT / code 10040 (Photo by ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: Anders Wiklund

Az ellenzéki politikust további 11 ezer dollár (3,9 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték. A Litvániában élő Cihanouszkaja a Twitteren közzétett bejegyzésében komédiának nevezte az ellen zajló pert, és leszögezte: küzdelmét egészen addig folytatja, míg a börtönbe vetett ártatlanok ezrei vissza nem nyerik szabadságukat.

Tizenöt év börtön. A rendszer így „jutalmazza” a munkát, amelyet a fehéroroszországi demokratikus változásokért végeztem

– olvasható a bejegyzésben, amelyben arról is írt, hogy Fehéroroszországban erősödik az elnyomás, naponta 15-20 embert is őrizetbe vesznek.

Ez mutatja, mennyire nem bízik magában a rezsim

– közölte az ellenzéki vezető.

A politikus korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök személyes bosszújának nevezte az ellene és négy, ugyancsak külföldre menekült ellenzéki politikus ellen indított bűnvádi eljárást. Hozzátette azt is, hogy nem sikerült kapcsolatba lépnie a védelmére hivatalból kirendelt ügyvéddel.

Társai közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt, és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélték.

A 2020-es elnökválasztást az ellenzék és független megfigyelők szerint elcsalták, valójában azt nem Lukasenka, hanem Cihanouszkaja nyerte valójában. A karhatalmi fellépés miatt Cihanouszkaja z ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben 

a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, mert tiltakozni mertek a hamis eredmények ellen.