Írország lesz a világon az első ország, amely kötelezővé teszi az alkoholtartalmú italok egészségügyi címkézését, a amellyel figyelmeztetik a vásárlókat a kalória-, illetve az alkoholtaralomra, a rák és a májbetegség kockázatára, valamint a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire. A The Guardian cikke szerint Stephen Donnelly egészségügyi miniszter hétfőn írta alá a jogszabályt, és kijelentette, hogy várja, hogy más országok is kövessék Írország példáját.

ír ital
Fotó: Shutterstock

A politikus elmondta, 

a törvény 2026. május 22-től lépne hatályba, hogy a vállalkozásoknak legyen idejük alkalmazkodni az új szabályozáshoz. 

„Ezekkel az információkkal megalapozott döntést hozhatunk saját alkoholfogyasztásunkról. Az egyéb élelmiszerek és italok csomagolása már tartalmaz hasonló egészségügyi információkat, és adott esetben egészségügyi figyelmeztetéseket is. A törvény ezekel összhangba hozza az alkoholtermékeket” –  mondta a miniszter. 

Hildegarde Naughton, a közegészségügyért, a jólétért és a nemzeti kábítószer-stratégiáért felelős miniszter szerint az orvosi bizonyítékok azt mutatják, hogy még az alacsony szintű alkoholfogyasztás is rákkockázatot hordoz. Írországban 2001-ben érte el a csúcsot az alkoholfogyasztás, amikor 

éves szinten egy ember 14,3 liter tiszta alkoholt ivott meg.

Az Egészségügyi Kutatóbizottság szerint ez a fogyasztás 10,2 literre esett vissza. Az Európai Bizottság Olaszország, Spanyolország és hat másik EU-tagállam tiltakozása ellenére sem kifogásolta Írország tervét, amelyet a kormány tavaly deklarált. A Coldiretti, Olaszország legnagyobb gazdálkodói egyesülete „közvetlen támadásnak” minősítette az általuk „rémisztőnek” nevezett szabályozást. 

Az Európai Uniónak az írországi riasztó borcímkékhez adott zöld lámpája veszélyes precedenst teremt, 

mivel fennáll annak a veszélye, hogy más, a fogyasztói döntéseket negatívan befolyásolni képes jogszabályok előtt is megnyitja az ajtót – közölte a szervezet.