Közélet

Amint Ukrajna győz, lebontják a Krími hidat

Statikai szempontból rendkívül veszélyes az építmény, különösen, amióta tavaly felrobbantották az ukrán titkosszolgálathoz köthető merénylők.

Eldőlt az oroszok által szimbolikusnak tartott Krími híd, más néven kercsi híd sorsa, már ha Ukrajna győz a háborúban. Kijev ugyanis lebontja az építményt, amely Oroszországot köti össze a Krím félszigettel. 

Fotó: Handout

Mint ismert: a hidat tavaly robbantották fel, az egyik útszakasza teljesen leomlott. A merénylettel az ukrán titkosszolgálat embereit gyanúsították az oroszok, a helyreállítási munkák pedig bár szinte azonnal megkezdődtek, mégis hónapokig tartottak

Egy ukrán katonai szakértő, Oleh Zdanov az Unian című portálnak elárulta: a híd technológiailag egy szörnyszülött, és statikai szempontoknak sem felel meg rendkívüli hossza miatt, a fenntartása pedig nagyon költséges. 

Zdanov szerint az építményt mindenképp le kell bontani, különösen a középső részeit, mert azt az áramlás már amúgy is életveszélyessé tette.

 Ráadásul egy földrengések szempontjából aktív területre épült, így végképp nem érdemes hosszú távon fenntartani, mert bármikor történhet baleset. 

A szakértő szerint mindezekkel az oroszok is tisztában voltak, de ott a politikai érdek mindent felülmúlt, és a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet szimbolikusan is Oroszországhoz kellett kötni. 

Az más kérdés, hogy a híd a tavaly októberi felrobbantásig és az azóta megtörtént helyreállítás óta tökéletesen üzemel, naponta több ezer jármű kel át rajta. 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek