Közélet

Az orosz–ukrán háború 434. napja – friss hírek

Nagy a csend az ukránok tavaszi ellentámadása körül. Kijev a Pentagon-iratok kiszivárgására hivatkozva nem szívesen oszt meg részletes információkat a katonai műveletivel kapcsolatban. Az Egyesült Államok szerint az ilyen titkolózás természetes a jelentős katonai műveletek elindítása előtt. Bahmutban továbbra is ölik egymást az ukránok és az oroszok. Két kanadai állampolgár, aki csatlakozott a harcokhoz Ukrajna oldalán, életét vesztette egy tüzérségi sortűzben.

Kanadai források szerint két állampolgáruk, aki csatlakozott az ukrán hadsereghez az Oroszország elleni háborúban, életét vesztette Bahmutban. A kanadai külügyminisztérium nem erősítette meg az információt.

A BM-21 Grad multiple rocket launcher fires towards Russian positions on the frontline near Bakhmut, Donetsk region, on April 23, 2023, amid the Russian invasion on Ukraine.
Fotó: AFP

Az áldozatok a 27 éves albertai Kyle Porter és a 21 éves ontariói Cole Zelenco voltak. 

A Pentagon-iratok kiszivárgása miatt titkolózni kezdett Kijev a katonai műveleteit illetően. A régóta várt tavaszi ellentámadásról már nem osztanak meg információkat Európával és az Egyesült Államokkal. Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az ilyen hírzárlat természetes a jelentősebb katonai műveletek beindítása előtt.

Az unió nagymértékben felgyorsítja az európai lőszergyártást, hogy még jobban támogathassa Ukrajnát

Az már képtelen tartani a lépést az Ukrajna által felhasznált lőszer mennyiségével. Hogy fenn tudják tartani Kijev támogatását, most nagymértékben felgyorsítják a lőszergyártást.

Az ukrán–magyar határszakaszon 5332-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5538-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.

 

20:23

Megindult az ukrán ellentámadás, a Wagner-vezér figyelmeztetést adott ki

Jevgenyij Prigozsin szerint még kell néhány nap a teljes kibontakozáshoz, de szerdán elstartolt az ukrán offenzíva.

20:22

Medvegyev: „Meg kell ölni Zelenszkijt!”

A korábbi orosz elnök szerint a dróntámadás miatt egész egyszerűen nincs más választása Oroszországnak, mint az ukrán államfő meggyilkolása.

18:01

Északi Áramlat: gyanús orosz hadihajókat észleltek a robbanás előtt a térségben

Tavaly szeptember óta nem tudni, pontosan ki állhat a gázvezetékek felrobbantása mögött, de egy friss oknyomozó sorozat szerint orosz hadihajók is jártak a robbanás előtt a térségbe

17:44

Több napra Németországba utazik Zelenszkij

Az ukrán államfő első alkalommal látogat Németországba a hazája elleni orosz támadás megindítása óta.

17:43

Ukrajna NATO-tagságát sürgette Finnországban Zelenszkij

Az ukrán elnök helsinki látogatásának fő célja a NATO-tagságról szóló egyeztetés, valamint az ukrán hadsereg megerősítése.

17:42

Kijev reagált a dróntámadásra: „Ukrajnát akarjuk felszabadítani, nem más országokat megtámadni”

Reagált az ukrán vezetés az orosz állításra, mely szerint drónokkal támadták meg a Kremlt, és meg akarták ölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

15:10

Az orosz erők csapást mértek Herszon egyetlen működő hipermarketjére

A támadásnak három áldozata van, öten megsérültek.

14:39

Merényletet kíséreltek meg Putyin ellen, a Kreml megtorlásra készül

Drónokkal csaptak le az ukránok a Kremlre, hogy megölhessék Vlagyimir Putyint. A Kreml megtorló csapásra készül. 

11:24

Óriási tűz: kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár a krími Kercsi-szorosi híd közelében

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint drón zuhant a létesítményre, és ez okozta a tüzet.

11:23

Zelenszkij: a Pentagon-iratok kiszivárgásának eltitkolása nehéz helyzetbe hozta Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij szerint a Fehér Ház nem kommunikált megfelelően Kijevvel a kényes ügyben. A Pentagon-iratokban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban is nyilvánosságra kerültek érzékeny információk.

09:01

Vihar előtti csend: Kijev hírzárlatot rendelt el a tavaszi ellentámadásról

Az adatszivárgás elkerülése érdekében Ukrajna titkolózik a nyugati szövetségesei előtt az ellentámadással kapcsolatban. Már hónapok óta szivárognak a hírek arról, hogy Kijev a tavasszal elsöprő ellentámadást indíthat az elfoglalt területeinek a visszaszerzésére, azonban egyelőre nem indult semmilyen offenzíva. A Pentagon-iratokként elhíresült szivárgási botrány a jelek szerint óvatosságra intette a kijevi vezetést.

09:00

Kedden 11 ezer menekült érkezett Magyarországra

Az ukrán–magyar határszakaszon 5332-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5538-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

08:59

Két kanadai állampolgár halhatott meg a bahmuti csatában

tavaszi ellentámadás háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek