Közélet

Az orosz–ukrán háború 462. napja – friss hírek

Folyamatosan lövik egymást az oroszok és az ukránok. A csecsen vezető, Kadirov szerint csapatait átcsoportosítják Donyeckbe, hogy ott állítsák meg az előrenyomuló ukránokat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt aggódik. Rafael Grossi szerint eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem történt katasztrófa.

Ramzan Kadirov bejelentette, hogy átcsoportosítják a csecsen harcosokat a donyecki térségbe. Az Akhmat különleges erők egységeit az ukrán előrenyomulás megfékezésére akarják használni. Az átcsoportosításról Csecsenföld ura a Telegram-oldalán számolt be.

UKRAINE WAR
UKRAINE, Donbass region, Bahmut, 2023/05/15 : Ukrainian soldiers of the 28 Separate Guards Mechanized Brigade are preparing the 57mm ammunitions to shoot with the Soviet S-60 anti-aircraft gun toward Russian positions in direction of Bakhmut. Photography by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas.UKRAINE, region du Donbass, 2023/05/15 : Les soldats ukrainiens de la 28 Brigade mecanisee des gardes separes preparent les munitions de 57 mm pour tirer avec le canon anti-aerien sovietique S-60 vers les positions russes en direction de Bakhmut. Photographie de Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas. (Photo by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Virginie Nguyen Hoang / AFP

A parancs szerint a csecsen harcosoknak a harc közepébe kell ugraniuk Donyeckben. Számos települést kell felszabadítanunk

– írta Kadirov. Hozzátette, hogy már zajlik a csapatok felkészítése a harcra.

Orosz források arról számoltak be, hogy május 30-án az ukrán fegyveres erők 37 ágyúlövedéket lőttek ki Donyeck területére. Az egyik lövedék lakóépületet talált el, egy férfi megsérült – írta az IZ.ru. A portál arról is írt, hogy május 31-én az orosz légideszant-alakulatok elfoglaltak egy kulcsfontosságú ukrán bázist a fronton, de arról nem írnak, hogy Ukrajna melyik részén történt az eset. Emellett az orosz légierő csapást tudott mérni az ukrán különleges erők első rohamdandárjára. Az orosz sereg szerdai közleménye szerint katonákat, fegyvereket és egyéb felszereléseket is megsemmisítettek a bombázásban.

Nem csak az ukránoknak voltak veszteségeik

Orosz portálok szerint a luhanszki területen HIMARS rakéták csapódtak be egy baromfitelepbe. A Tűzszünet-ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) közleménye szerint az ukránok négy rakétát lőttek ki, a támadásban négy ember életét vesztette.

Ukrán drón okozhatott tüzet egy dél-oroszországi olajfinomítónál Venjamin Kondratyev krasznodari kormányzó szerdai közlése szerint. 

A fekete-tengeri Novoroszijksz kikötőjétől nem messze található létesítmény elleni támadás nem szedett áldozatokat, és a tüzet eloltották a tájékoztatás szerint.

Eközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója közölte, hogy eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem történt atomkatasztrófa Ukrajnában. Rafael Grossi szerint a háborúban álló felek nem figyelnek az atomerőművek biztonságára, és bármikor tragédia történhet. Ezzel együtt a NAÜ első embere ígéretet tett arra, hogy 

az ukránok nem fognak fegyvert készíteni az erőművek fűtőelemeiből.

 

16:02

Az oroszok megsemmisíthették az utolsó ukrán hadihajót

Megsemmisítette az ukrán haditengerészet utolsó hadihajóját, a Jurij Olefirenkót az orosz légierőnek az odesszai kikötő katonai részére hétfőn mért csapása – jelentette ki szerdán Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Állítása szerint a támadást precíziós fegyverekkel hajtották végre.

14:43

Meghalt a fronton a Munkácsi Történeti Múzeum volt igazgatója

Életét vesztette az orosz–ukrán háborúban a kárpátaljai Dmitro Havasi – közölte a Kárpátinfo kedden. A férfi az orosz invázió kezdetén önként csatlakozott a Munkácsi Területvédelmi Zászlóaljhoz. Havasi egy gránátvető szakasz katonájaként vett részt a harcokban, és a háború előtt a Munkácsi Történeti Múzeum (Munkácsi vár) igazgatója volt.

12:12

Már toborozza seregét az ukránbarát orosz csoport, amely Moszkva megtámadását tervezi

A belgorodi támadásért felelős Oroszország Szabadsága Légió újabb nagyszabású támadást tervez. Az önkéntesek Moszkva elleni akcióhoz toboroznak katonákat.

09:46

Több mint tíz és fél ezer menekült érkezett Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5769-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4914-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

09:45

A NAÜ ígéri, hogy az ukránok nem csinálnak fegyvert az országban lévő hasadóanyagokból

09:44

Olajfinomító kapott lángra Oroszországban

rakéta támadás Ukrajna NAÜ Donyeck
Kapcsolódó cikkek