Közélet

Olajfinomító kapott lángra Oroszországban

Szaporodnak az orosz területeket elérő dróntámadások, miközben a frontok hónapok óta gyakorlatilag mozdulatlanok.

Ukrán drón okozhatott tüzet egy dél-oroszországi olajfinomítónál Venjamin Kondratyev krasznodari kormányzó szerdai közlése szerint. A fekete-tengeri Novoroszijksz kikötőjétől nem messze található létesítmény elleni támadás nem szedett áldozatokat, és a tüzet eloltották a tájékoztatás szerint.

Az Afipszkij finomító közelében egy másik hasonló üzemet több támadás is ért az elmúlt hónapban, és kedden Moszkvát is érték dróntámadások, amely mögött az oroszok szerint az ukránok állhatnak. Kijevet és más ukrán városokat Oroszország rendszeresen bombázza az orosz invázió tavaly februári kezdete óta, az elmúlt éjszaka azonban viszonylag nyugodt volt Ukrajnában.

Drone attack in Moscow damages several buildings with no casualties
A Moszkva elleni támadások azért olyan nagy kárt nem okoztak.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán határhoz közeli Sebekino városát tüzérségi támadás érte, megsebesítve legalább egy embert a terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov Telegramon közzétett tájékoztatása szerint. Ukrajna ugyanakkor rendkívül ritkán vállalja magára az Oroszországban vagy az oroszok által megszállt ukrán területeken történt támadásokat – írja a Reuters.

Kedden Moszkva elit negyedét érték dróntámadások, ahol Vlagyimir Putyinnak és az orosz felső tízezer más tagjainak az otthonai is állnak. 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó tagadja, hogy ezek mögött közvetlenül Ukrajna állna, ám további hasonló támadásokat jósolt. Vlagyimir Putyin a támadásra válaszul az orosz főváros légvédelmének megerősítését ígérte.

 

támadás Ukrajna Oroszország Moszkva
Kapcsolódó cikkek