Közélet

Az USA orosz fegyverszállítással vádolja Dél-Afrikát

Az Egyesült Államok biztos abban, hogy a dél-afrikai haditengerészeti támaszponton kikötő teherhajó hadianyagot szállított Oroszországba. A dél-afrikai elnöki hivatal bírálta a nagykövetet, amiért a nyilvánosság elé állt vádjaival.

Az Egyesült Államok pretoriai nagykövete azzal vádolta meg csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaságot, hogy fegyvereket és lőszert szállít Oroszországnak az Ukrajna ellen vívott háborúhoz.

Finnish President Sauli Niinisto in South Africa
PRETORIA, SOUTH AFRICA - APRIL 25: South African President Cyril Ramaphosa makes a speech as he holds a joint press conference with Finnish President Sauli Niinisto (not seen) following their meeting in Pretoria, South Africa on April 25, 2023. Ihsaan Haffejee / Anadolu Agency (Photo by IHSAAN HAFFEJEE / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ihsaan Haffejee / AFP

Egy szankciókkal sújtott vállalathoz kapcsolódó teherhajó, a Lady R titokban kikötött egy dél-afrikai haditengerészeti támaszponton Fokváros közelében – mondta a Reuben Brigety, az USA pretoriai nagykövete. A dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa szerint már Brigety bejelentése előtt vizsgálat indult az amerikai hírszerzési hatóságok együttműködésével annak feltárására, hogy mit keresett a Lady R a támaszponton. 

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a hajó fegyvereket szállított

– hangsúlyozta közleményében az elnöki hivatal. A hivatal bírálta a nagykövetet, amiért a nyilvánosság elé állt vádjaival.

Az Egyesült Államok biztos abban, hogy mi volt a rakomány, és abban is, hogy a hadianyagot Oroszországba szállították

– mondta a nagykövet. Mint mondta: ez megkérdőjelezi, hogy Dél-Afrika valóban semleges-e a konfliktusban.

A hivatalos iratok szerint a Lady R-t 2019-ben vette meg a Transmorflot nevű cég, amelyet 2022 májusában sújtott szankciókkal az Egyesült Államok, a cég által tulajdonolt több hajóval, köztük a Lady R-rel együtt. A Lady R 2022. december 6–8. között tartózkodott a Simon’s Town-i támaszponton.

A támaszponton lévő orosz hajó már tavaly év végén felkeltette a dél-afrikai ellenzék érdeklődését, és kérdést is intéztek a védelmi miniszterhez, aki akkor azt válaszolta, hogy a hajó egy korábbi lőszermegrendelés ügyében járt a támaszponton, és lerakodtak róla hadianyagot, nem pedig megrakodták.

Dél-Afrika hivatalos álláspontja mindeddig az volt, hogy semleges az ukrajnai konfliktusban, és a háború békés megoldását szorgalmazta diplomáciai úton.
 

 

fegyverszállítás Dél-Afrika ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek