Közélet

Brüsszelben tárgyalhat a békéről Azerbajdzsán és Örményország

Korábban a térség békéjét Oroszország szavatolta, de Moszkva figyelmét most Ukrajna köti le.

Visszatér a tárgyalóasztalhoz Azerbajdzsán és Örményország a hét végén Brüsszelben, miután a nyugati hatalmak fokozták közvetítői erőfeszítéseiket a két ország konfliktusában.

BELGIUM-EU-ARMENIA-AZERBAIJAN-KARABAKH-DIPLOMACY-CONFLICT
(From L) Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan, President of the European Council Charles Michel, and Azerbaijan's President Ilham Aliyev, pose for an official picture before their meeting at the European Council in Brussels on April 6, 2022, for EU-mediated talks amid renewed tensions over the disputed region of Nagorno-Karabakh. - The Caucasus neighbours, which fought a war in 2020 over Azerbaijan's Armenian-populated enclave, recently expressed readiness to launch negotiations on a "comprehensive peace treaty," following a flare-up in Nagorno-Karabakh this month. (Photo by François WALSCHAERTS / AFP)
Fotó: AFP

Vasárnap Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vezetése mellett találkozik Ilham Alijev azeri elnök és Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök az ügyet ismerő tisztviselők szerint. Ez lehet a határvitában álló két kormány vezetője között az első találkozó a februári, müncheni tárgyalások óta. 

A múlt héten a két ország külügyminiszterei Washingtonban folytattak megbeszéléseket, 

amit amerikai kollégájuk, Anthony Blinken úgy értékelt, hogy kézzelfogható előrelépés történt a tartós béke elérésének az útján, valamint arról is beszélt, hogy elérhető közelségbe került a két fél közötti megállapodás.

A két ország közötti 2020-as háborút követően újra és újra fellángol az erőszak, miközben sem Brüsszel és Washington, sem Moszkva erőfeszítései nem jártak hosszú távú, sikeres békeszerződéssel. A két szovjet utódállam vitájának középpontjában Hegyi-Karabah térsége áll. Az örmény többségű területet 2020 óta Azerbajdzsán ellenőrzi.

A Financial Timesnak nyilatkozó egyik tisztviselő szerint a brüsszeli tárgyalás az előrelépés fontos jele, hozzátéve, hogy az amerikai és európai erőfeszítések kölcsönösen erősítik és kiegészítik egymást.

A vasárnapi találkozó résztvevői június elsején újabb tárgyaláson vehetnek részt az Európai Politikai Közösség Moldovában tartandó csúcstalálkozóján, amelyhez a tervek szerint Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozhat.

Hikmet Hadzsijev, az azeri elnök külpolitikai tanácsadója szerint hazája bízik a Michel vezette tárgyalásokban, mert az uniónak nincsenek rejtett céljai a kérdésben. A megbeszéléseken valószínűleg az az azeri döntés kerül a középpontba, amelynek nyomán ellenőrző pontot állítottak fel a Lacini-folyosón, ez az egyetlen közúti kapcsolat Öményország és Hegyi-Karabah között. Azonban fogolycsere, demarkációs vonalak meghúzása és az aknamentesítés is szóba kerülhet.

Jereván szerint az ellenőrző pont felállításával Baku a kritikus élelmiszerektől és gyógyszerektől vágja el a területet, míg Azerbajdzsán azt állítja, hogy csak így lehetséges megakadályozni, hogy az örmények fegyvereket csempésszenek a térségbe.

Az uniós közvetítés a közösség politikai befolyásának is a tesztje, és kihívás Oroszország felé, amely a 2020-as háború óta mintegy kétezer békefenntartót állomásoztat Hegyi-Karabahban. 

Hadzsijev szerint Baku rugalmas, és hajlandó Moszkvában, Brüsszelben és Washingtonban is tárgyalni. Hozzátette, hogy Oroszország hatékonyan részt vehetne a békefolyamatban, ám úgy tűnik, Moszkva figyelmét most az Ukrajnában zajló események kötik le.

 

Hegyi-Karabah Ilham Alijev Charles Michel Nikol Pasinján Azerbajdzsán Örményország
Kapcsolódó cikkek