Közélet

Egyre élesebbé válik egy újabb konfliktus, Putyinnak kellett közbeavatkoznia

Az orosz elnök Hegyi-Karabah ügyében egyeztetett Örményország vezetőjével. Putyin a konfliktus megoldását szorgalmazza.

Telefon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Nikol Pasinjan örmény miniszterelnökkel, hogy megvitassák a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos aktuális ügyeket – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Fotó: Mihail Klimentyev

Az állami hírügynökség közlése szerint az orosz és az örmény vezető a Hegyi-Karabah körüli puskaporos helyzet alakulásáról tárgyalt, nagy hangsúlyt fektetve a térség stabilitásának és biztonságának szavatolására. Az Örményország és Hegyi-Karabah közötti legfontosabb szárazföldi kapcsolatként ismert Lacini-folyosó jelenlegi eszkalációjával összefüggésben hangsúlyozták, hogy

a helyzet csak úgy oldódhat meg, ha az Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán vezetői közötti megállapodásokat mindegyik fél szigorúan betartja.

A telefonos egyeztetésen a két politikus megállapodott abban, hogy az együttműködés folytatódik a felek között, alacsonyabb és magasabb szinteken egyaránt.

Az ügy előzménye, hogy korábban Azerbajdzsán ellenőrző pontot állított fel a Lacini-folyosón. Az örmény külügyminisztérium ezt a lépést a 2020-ban megkötött háromoldalú nyilatkozat durva megsértésének tartja.

Ismét nő a feszültség Hegyi-Karabah körül – Azerbajdzsán leállította a gázellátást

A Lacini-folyosó – amelyet december 12-én zártak le – az egyetlen szárazföldi útvonal, amelyen Örményország közvetlenül elérheti az örmény többségű, Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt Hegyi-Karabahot.

 

 

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán Oroszország Vlagyimir Putyin konfliktus Örményország
Kapcsolódó cikkek