Bár egy hónapja még a börtönben ült, és a belga hatóságok még mindig nyomoznak utána, Marc Tarabella EP-képviselő visszamehetett dolgozni, és nem ő az egyetlen politikus a Katargate-botrányban, aki vissza akarja kapni a parlamenti munkáját – írta a Politico.

Fotó: AFP

Az Európai Parlament még az év elején szavazott Tarabella mentelmi jogának a felfüggesztéséről, hogy a belga hatóságok vizsgálatot folytathassanak ellene a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós ügyben való állítólagos részvétele miatt. A gyanú szerint parlamenti képviselők és tisztviselők egy csoportja több millió eurót fogadott el külföldi országoktól, elsősorban Katartól és Marokkótól, hogy az érdekeiket szolgálják az európai törvényhozásban.

Tarabellát február 10-én tartóztatták le, a hatóságok korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolták meg.

Két hónap után azonban kiengedték a börtönből, és házi őrizetbe helyezték, valamint elektromos nyomkövetőt kellett hordania egész nap. A politikus már ekkor bejelentette, hogy minél előbb vissza akar menni dolgozni az Európai Parlamentbe.

A hatóságok újra enyhítettek a fogvatartásának körülményein, ugyanis szerdán a képviselőt az Európai Parlament épületében látták – úgy tűnik, hogy valóban visszatérhetett dolgozni.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb EU-s korrupciós botrányában érintett, és aktív nyomozás folyik ellene, Tarabella részt vehetett a halászati bizottság ülésén, napközben pedig képviselőtársaival körülvéve a parlament büféjében kávézgatott.

A Katargate-ügy két másik aktív törvényhozója, Eva Kaili volt parlamenti alelnök és Adrea Cozzolino is bejelentette, hogy visszatérne dolgozni – ebben egyedül az gátolja meg őket, hogy még házi őrizetben kell maradniuk, mivel a korrupcióellenes reformok közül még szinte semmi nem lépett életbe az Európai Parlamentben.

Tarabella egyébként úgy döntött, hogy nem indul újra a 2024-es európai parlamenti választáson, de mandátumának utolsó évében még el kívánja látni feladatát, függetlenül attól, hogy a nyomozásnak mi lesz az eredménye.

Hiába a házi őrizet és a nyomozás, dolgozni akarnak a korrupcióval vádolt politikusok

A Katargate-ben érintett képviselők visszatérnének az Európai Parlamentbe.