Marc Tarabella belga EP-képviselőt a börtönből házi őrizetbe helyezték, miután több mint két hónapot töltött rács mögött a Katargate korrupciós botránnyal kapcsolatos vizsgálat részeként – írta a Politico.

European parliament member Marc Tarabella poses for photographer during a photoshoot session at European parliament, Monday 20 March 2017.
Marc Tarabella szocialista EP-képviselő állítólag egy korrupciós hálózat tagja volt.
Fotó: AFP

Az Európai Parlament még az év elején szavazott Tarabella mentelmi jogának a felfüggesztéséről, hogy a belga hatóságok vizsgálatot folytathassanak ellene a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós ügyben való állítólagos részvétele miatt. A gyanú szerint parlamenti képviselők és tisztviselők egy csoportja több millió eurót fogadott el külföldi országoktól, elsősorban Katartól és Marokkótól, hogy az érdekeiket szolgálják az európai törvényhozásban.

Tarabellát február 10-én tartóztatták le, a hatóságok pedig korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolták meg.

Most, két hónap bezártság után a belga szövetségi ügyészség megerősítette, hogy a szocialista politikust kiengedik a börtönből, hogy házi őrizetben védje meg magát a vádakkal szemben – az első bírósági meghallgatására májusban kerül sor.

Ebben a hónapban ő lesz a második Katargate-gyanúsított, akit kiengednek a börtönből: Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőt, akit a hatóságok a korrupciós bűnszervezet vezetőjének tartanak, vádalkut kötött és elismerte a bűnösségét, valamint az ügyben kulcsfontosságú információkat is szolgáltatott a hatóságoknak. Az EP-képviselő is jelenleg házi őrizetben van.

Panzeri volt az, aki elmondta a nyomozóknak, hogy Tarabella több mint 140 ezer euró kenőpénzt fogadott el tőle, hogy Katar érdekét szolgálja a parlamentben, ehhez pedig bizonyítékokat is szolgáltatott.

A belga EP-képviselő ügyvédje, Maxim Töller azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyfele nem ismerte el bűnösségét. Azzal, hogy Tarabella házi őrizetbe kerül, csak egy, a Katargate-ügyben megvádolt ember marad rács mögött: Eva Kaili, a parlament volt alelnöke. Andrea Cozzolino EP-képviselő házi őrizetben van Olaszországban, és küzd a Belgiumnak való kiadatása ellen.

EU Parliament votes to waive the immunity of Tarabella and Cozzolino epa10444040 Votes for the waiver of the immunity of Italian Andrea Cozzolino during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
epa10444040 Votes for the waiver of the immunity of Italian Andrea Cozzolino during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
Az Európai Parlament megszavazta Tarabella és Cozzolino mentelmi jogának a felfüggesztését.
Fotó: Olivier Hoslet / AFP

Annak ellenére, hogy a bűnszervezet több résztvevője is együttműködött a hatóságokkal, az általuk végrehajtott razziák során pedig tengernyi bizonyítékot találtak, a nyomozás az utóbbi időben látványosan lelassult.

A decemberben elindított akció egész Brüsszelt megrázta, a rendőrség egy kiterjedt korrupciós hálózatról számolt be, Panzeri pedig a vádalku részeként több tucat résztvevőt nevezett meg, ám az utóbbi időben többen távoztak a börtönből, mint ahányat a hatóságok bevittek.

A Katargate-botrány súlyos arcvesztés az Európai Parlament számára, és kétségtelen, hogy maguk mögött akarják tudni az ügyet.

Hasonló a helyzet az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségével – a képviselőcsoporttal, amelynek az összes eddig gyanúba keveredett politikus a tagja volt. A EP-párt válasza a korrupciós botrányra erősen ellentmondásos volt: először tagadták, majd elítélték és kizárták az érintett tagokat, az utóbbi hetekben azonban újra védelmükbe vették a bűncselekménnyel megvádolt képviselőiket.

Megkönnyebbülten értesültünk Marc Tarabella képviselőtársunk közelgő szabadulásáról. Ő kiáll az ártatlansága mellett, nincs miért szégyenkeznie, és soha nem kapott pénzt vagy ajándékot a véleményéért cserébe 

– olvasható a szocialisták közleményében. A platformok korrupciós ügyben való megnyilvánulásait minden bizonnyal a közelgő EP-választások is befolyásolják.