Eva Kaili és két másik képviselőtársa visszatérne az Európai Parlamentbe, hogy újra aktívan részt vegyenek a törvényhozásában, annak ellenére, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb EU-s korrupciós botrányában érintettek, és aktív nyomozás folyik ellenük – írta a Politico.

EU Parliament votes to waive the immunity of Tarabella and Cozzolino epa10444040 Votes for the waiver of the immunity of Italian Andrea Cozzolino during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
epa10444040 Votes for the waiver of the immunity of Italian Andrea Cozzolino during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
Az Európai Parlament megszavazta Cozzolino és Tarabella mentelmi jogának a felfüggesztését.
Fotó: Olivier Hoslet / AFP

A görög politikus, valamint társai, a belga Marc Tarabella és az Olasz Andrea Cozzolino jelenleg a Katargate korrupciós ügy fő gyanúsítottjai, s bár nemrég kiengedték őket a börtönből, házi őrizetben vannak, és elektromos nyomkövetőt kell viselniük.

A három politikust továbbra is korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják, ugyanis állítólag több millió eurót fogadtak el külföldi hatalmaktól, elsősorban Katartól és Marokkótól, hogy az érdekeiket képviseljék az európai törvényhozásban. Azonban, ahogy az intézmény sajtóosztálya közölte, „továbbra is az Európai Parlament tagjai maradnak, a tisztességgel járó valamennyi joggal együtt”.

Tehát mindannyian az EU költségvetéséből kapnak fizetést, és továbbra is szavazhatnak.

A visszatérésüknek érdekes módon nem uniós törvények, a parlament szabályzata vagy az egyszerű emberi tisztesség jelenti a legnagyobb akadályt, hanem a házi őrizet. 

Mivel a világjárvány idején bevezetett távmunka-intézkedések hatályukat vesztették, az EP-képviselők már nem szavazhatnak otthonról vagy Belgiumon kívülről – 

vagyis a három politikus csak akkor folytathatná a teljes körű munkáját, ha meg tudják győzni a hatóságokat, hogy elhagyhassák az otthonukat.

Ez a lépés azonban csak tovább fokozná az Európai Parlament számára már egyébként is kellemetlen botrányt. A három képviselőt hónapokkal ezelőtt kizárták a Szocialisták és Demokraták frakciójából, a párt pedig minél távolabb próbál kerülni a volt tagjaitól, de az ügy annyira mérgező politikailag, hogy még az Európai Néppárt és a Renew képviselői sem voltak hajlandók nyilatkozni az ügyről.

Eva Kaili és a korrupciós bűnszervezet állítólagos katari irányítója, Ali bin Samikh Al-Marri munkaügyi miniszter.
Fotó: Katari munkaügyi minisztérium / AFP

Kaili jelenleg a lányával él Brüsszelben, az Európai Parlamenttől száz méterre, és továbbra is ártatlannak vallja magát, annak ellenére, hogy a lakásán, valamint egy az édesapjára bízott bőröndben több százezer euró készpénzt találtak.

Azonban a görög törvények szerint jogerős ítéletnek kell születnie – az összes lehetséges fellebbezés kimerítése után – ahhoz, hogy valakit véglegesen megfoszthassanak a parlamenti képviselői pozíciójától.

Tarabella és Cozzolino esetében is hasonló a helyzet – a belga képviselő nemrég elérte, hogy eltávolítsák róla az elektromos nyomkövetőt, az újságíróknak pedig elmondta, hogy vissza akar térni a munkájába. Cozzolinót azonban a belga hatóságok még nem tudták kikérdezni, és egyelőre a házi őrizetben marad, de ő is kijelentette, hogy a parlamentben van a helye.

Katargate: beleragadt a korrupció mocsarába a vizsgálóbizottság

Még mindig késnek az EP korrupcióellenes reformjai, és a vizsgálat sem tart sehol.

Ha a korrupcióval vádolt politikusok visszatérhetnének, akkora korábbi frakciójukból való kizárásuk miatt a jelenleg 47 fős, úgynevezett független képviselők csoportjához tartoznának, akiknek nincsen meghatározott politikai pártjuk. Ehhez egy új ülésrend is jár,

ami azt jelenti, hogy a parlamentbe visszatérve a három Katargate-gyanúsított egymás mellett ülne.

Egy ilyen emlékeztető viszont segítene abban, hogy Brüsszel végre összeszedje magát, és bevezesse az ígért korrupcióellenes reformokat.