Kemal Kilicdaroglu török ​​ellenzéki vezető kijelentette, hogy vezet Tayyip Erdogan elnökkel szemben a vasárnapi elnökválasztáson, annak ellenére, hogy az állami média azt közölte, hogy az első eredmények szerint Erdogan van előnyben az eddigi szavazat számlálásig.

Fotó: AFP

Isztambul ellenzéki polgármestere, Ekrem Imamoglu a korábbi választások előrehozott eredményeiről szóló híradások manipulációjára hivatkozva a tévében kijelentette, hogy senkinek sem szabad figyelmen kívül hagynia az állami tulajdonú Anadolu Ügynökség által közölt korai eredményeket.

A török ​​média által sugárzott Anadolu első eredményei szerint Tayyip Erdogan elnök a szavazatok 52,55 százalékával megelőzte Kilicdaroglut, aki 41,55 százalékkal áll, bár a különbség a számlálás során még változik.

Ezzel szemben a Twitteren Kemal Kilicdaroglu bejelentette: Mi vezetünk! 

Ekrem Imamoglu egy sajtótájékoztaton ehhez hozzátette: „Ezt nyugodtan kijelenthetjük: Kilicdaroglu urat ma kikálthatjuk országunk 13. elnökének.”

A TRT Haber műsorszolgáltató az anadalui eredményeket a szavazóurnák 41,83 százalékának megszámlálása alapján közölte. Az első eredmények várhatóan Erdogan számára kedvezők lesznek, mivel az első szavazatszámlálások közül sokan jellemzően az ő konzervatív, vidéki körzetéből származnak – közölte a Reuters.

A hétvégén kiderül, hogy Erdogan képes volt-e bebetonozni hatalmát

Szoros az állás Recep Tayyip Erdoğan és kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu közt a Törökország elnöki posztjáért folytatott versenyben. A közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt és a hatpárti ellenzék is megnyerheti a parlamenti és elnökválasztást.