Közélet

Északi Áramlat: gyanús orosz hadihajókat észleltek a robbanás előtt a térségben

Tavaly szeptember óta nem tudni, pontosan ki állhat a gázvezetékek felrobbantása mögött, de egy friss oknyomozó sorozat szerint orosz hadihajók is jártak a robbanás előtt a térségben.

Három orosz hadihajót észleltek a Balti-tengeren az Északi Áramlat gázvezetékeknél nem sokkal a vezetékeken történt robbanás előtt, az YLE finn, az NRK norvég, a DR dán és az SVT svéd közszolgálati televízió közös, háromrészes oknyomozó dokumentumfilm-sorozata utolsó, szerdán sugárzott része szerint. Az orosz hajók tavaly júniusban és szeptemberben hagyták el szentpétervári és kalinyingrádi bázisukat, és a Dániához tartozó Bornholm szigete felé vették az irányt, ahol később először észlelték a szivárgásokat – derült ki az Árnyékháború címet viselő sorozatból.

Sweden reports 4th leak on Nord Stream pipelines AT SEA, SWEDEN - SEPTEMBER 30: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab from Danish Defense shows a gas leak causes bubbles on the surface of the water at Sea in Sweden on September 30, 2022. A fourth leak was reported Thursday in the Nord Stream gas pipelines off the coast of Sweden, authorities said. "There are two emissions in the Swedish economic zone, a larger one at Nord Stream 1 and a smaller one at Nord Stream 2," the Swedish Coast Guard said in a press statement. Swedish Coast Guard Handout  / Anadolu Agency (Photo by Swedish Coast Guard Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

A négy hajó automatikus azonosítórendszer (AIS) nélkül közlekedett

– tették hozzá a filmben, kiemelve, hogy a robbanás előtti hónapok során a hadihajók órákat, egy alkalommal pedig egy egész napot töltöttek a gázvezetékeknél. A dokumentumfilmben egy a hajók és az orosz bázis közötti rádiós kommunikációt is idéztek, amelyet a brit haditengerészeti hírszerzés fogott el. „A rendelkezésre álló információk víz alatti műveletekre utalnak” – jelentette ki a dokumentumfilmben Jens Wenzel, a Koppenhágai Egyetem katonai elemzője.

Rejtélyes tárgyat hoztak felszínre a felrobbantott Északi Áramlat mellől

A szeptember végi robbantás körül továbbra is sok a tisztázatlan kérdés.

A dán fegyveres erők a Reuters hírügynökségnek mindeközben megerősítették azt az állítást, amely szerint egy járőrhajó 26 fényképet készített a vezetékeknél egy orosz, SS-750 tengeralattjáróról, alig néhány nappal a robbanás előtt. A dán, a svéd és a német hatóságok már korábban bejelentették, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő vezetékek ellen szándékos támadás történt, a nyomozás eredményeit azonban mind ez idáig nem tették közzé. 

Az egyik hajót, egy vontatót, amelyről mini-tengeralattjárót is lehet indítani, szeptember 21-én és 22-én észlelték a vezetékek közelében. A Kreml kedden tagadta, hogy orosz hajóknak bármiféle közük lett volna a szabotázsakcióhoz, és ismét felszólította az érintett hatóságokat, hozzák nyilvánosságra az eddigi vizsgálati eredményeiket. Moszkva korábban „nyugatiakat” okolt az incidensért, jóllehet bizonyítékokkal nem szolgált. Az Egyesült Államok és Ukrajna is tagadta, hogy köze lett volna a robbanásokhoz.

 

Északi Áramlat gázvezeték robbantás
Kapcsolódó cikkek