Közélet

Felrobbantották a luhanszki belügyminisztert

A politikus mellett többen megsérültek, egy tinédzser fiú is.

Merényletet kíséreltek meg a szakadár Luhanszki Népköztársaság belügyminisztere ellen. Igor Kornetet hétfőn robbantották fel, a támadásban rajta kívül még hatan sérültek meg Luhanszk város központjában. 

Fotó: Pravda

A megbízott luhanszki vezető, Leonyid Paszecsnyik közlése szerint négyen vannak súlyos állapotban, köztük Kornet és egy 17 éves fiú is. Minden sérültet kórházba szállítottak – írja a RIA Novosztyi orosz hírportál. 

A robbanás egy fodrászatban történt, a helyi tévécsatorna épülete mellett, alig ötszáz méterre a kormányzói épülettől. Orosz beszámolók szerint Ukrajna már hétfő reggel is több rakétát lőtt ki a városra, amelyek állítólag a többi között egy iskola területén csapódtak be, de sérültekről nem érkezett jelentés. 

Az ukránok már a hét végén is lőtték a várost: a rakéták között egyebek között a nemrég Nagy-Britanniától kapott Storm Shadow-k is voltak, ezek nagy hatótávolságú szerkezetek. 

Az Unian ukrán hírportál cikke szerint Kornetet intenzív osztályon ápolják, feltételezések szerint egy házilag készített bombával próbálhatták meg eltenni láb alól a minisztert. 

Bár arról nem írnak, hogy Kijev állna a merénylet mögött, Kornet régóta célpontja az ukránoknak, árulónak tartják az ukrajnai születésű volt politikust. Kornet korábban az ukrán belügyminisztériumban dolgozott, de hamar átpártolt az oroszok oldalára, 2014-ben pedig máris a szakadár állam belügyére lett. Azóta alaposan bebiztosította magát, és részt vett abban a puccsban is, amellyel megdöntötték 2017-ben a szakadárok akkori katonai vezetőjének, Igor Plotnyickijnek a hatalmát. Moszkva végül Korneték oldalára állt. 

 

orosz-ukrán háború merénylet Luhanszk robbantás
Kapcsolódó cikkek